lauantai 3. tammikuuta 2015

Neljän laakson alue ja uudenvuoden vietto





















Hyvää alkanutta vuotta 2015 kaikille!!

Bernissä tammikuun ensimmäisen päivän lisäksi myös tammikuun toinen päivä on pyhäpäivä, Saint Bertcholdin päivä. Googlailin vähän tuota päivä, mutta siitä tai sen historiasta ei hirveän paljon löydy tietoa. Perinteisesti kai tuona päivänä kuuluisi syödä ja vaihtaa kuulumisia pubissa.

Me kuitenkin suuntasimme laskettelemaan, tällä kertaa neljän laakson alueelle La Tzoumaz:n kylään. Neljän laakson alueella ehdottomasti tunnetuin keskus on Verbier, moni ei ole kuullutkaan viereisestä paljon pienemmästä La Tzoumaz:sta. La Tzoumaz:n ja Verbierin lisäksi alueella sijaitsee myös Nendaz, Veysonnaz ja Thyon. Nendaz:sta löytyy paljon chalet-tyyppistä majoitusta, ja on ainakin minun työpiirissä melko suosittu lomanviettopaikka. Verbierissä kävimme viime joulukuussa piipahtamassa viikonlopuksi. Muut keskukset ovat minulle vielä tuntemattomia.

Neljän laakson alue on yksi Sveitsin suurimmista (ellei suurin), Laskettavaa löytyy sekä rinteissä että rinteiden ulkopuolella. Verbieristä löytyy ravintoloita, kauppoja ja varmasti myös yöelämää sitä haluaville. Verbier on myös oman kokemukseni mukaan melko kaoottinen kaikkine turisteineen ja hissijonot ovat usein pitkät. Rinteet ovat tietenkin parhaimmassa kunnossa heti aamusta.

La Troumaz oli uusi kokemus meille. Ystäväpariskuntamme Sveitsissä oli varannut meille mökin (tai sveitsiläisittäin chalet:n). Varaus oli lauantaista lauantaihin ja muu porukka olikin jo valmiiksi siellä kun saavuimme keskiviikkona. Porukka oli sekalainen, vanhempia ja yksi lapsikin oli mukana, yhteensä meitä oli 10 henkeä, joista siis tunsimme ennestään vain kaksi.

Reissu oli joka tapauksessa erittäin onnistunut. Lunta oli tullut tarpeeksi ja aurinko paistoi. Auringon paistaessa lumi lähti kuitenkin sulamaan ja tänään olosuhteet olivat jo aika karut ainakin kylässä. Porukkaa riitti etenkin Verbierin rinteissä, mutta muissa rinteissä sai vapaasti laskea varsinkin aamusta. Seikkailimme tällä kertaa myös rinteiden ulkopuolella ja vaikka olimmekin ihan poikki päivän päätteeksi, oli se ehdottomasti sen arvoista. Myös rinnekartta tuli kulutettua puhki, niin kuin kuvasta näkyy.

Myös mökkielämä sujui mutkattomasti ja iltaisin oli mukava tulla valmiiseen pöytään. Teimme vuorotellen ruokaa mökissä, tämä systeemi on aina osoittautunut loistavaksi. Ruokailun jälkeen löhöilimme takkatulen edessä. Ainoa oleellinen puute tässä mökissä oli sauna, sitä ei meidän mökkiystävämme jenkeistä ja Uudesta-Seelannista osanneet edes kaivata.

Olen todella iloinen siitä että olemme onnistuneet löytämään täältä sellaisia ystäviä joiden kanssa mielellään lähden lomalle uudestaan. Paras tapa oppia tuntemaan uusia ihmisiä kunnolla onkin varmaan yhteinen loma.

Neljä laaksoa - Plussat ja Miinukset

+ Suuri laskettelualue - vaihtoehtoja on paljon
+ Hisseillä pääsee kätevästi siirtymään laaksosta toiseen
+ Ei-kunnostetut rinteet merkattu rinnekarttaan
+ Verbierissä paljon ravintoloita ja kauppoja

- Verbierin kallis hintataso
- Liikaa turisteja (etenkin Verbierin alueella)
- La Tzoumaz:n palvelut erittäin rajoittuneet ja afterski olematonta, muista kylistä ei ole vielä kokemusta
- Rinteitä pidetään siirtymäreittien (?) vuoksi auki vaikka olisivat täynnä kiviä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti