perjantai 16. tammikuuta 2015

Frangin arvo

Eilen Sveitsin keskuspankki SNB poisti kolme vuotta voimassa olleen valuuttakaton frangilta, joka oli 1,20 frangia per euro. Frangi vahvistui saman tein, ja on tällä hetkellä liki samanarvoinen kuin euro. Sveitsin pörssi on tästä muutoksesta johtuen sukeltanut ja SMI-yleisindeksi jatkaa edelleen laskuaan.

En ole mikään talousguru, joten minulle kaikki tämä on vähän hepreaa. Sen verran kuitenkin ymmärrän että tällä muutoksella on melkoisia vaikutuksia omaan elämään ja käytökseen jatkossa:

- Suomen tilillä olevilla euroillani saan tällä hetkellä ostettua 20 % vähemmän Sveitsissä
- Omalla palkallani ostaa nyt 20 % enemmän euromaista
- Shoppailu Saksassa, Ranskassa ja Italiassa tulee lisääntymään-ruuhkia odotettavissa tullissa
- Lomailu muissa euromaissa tulee lisääntymään
- Oma palkkani nousi juuri euroon nähden 20 %, ja koko liiketoimintamme nähdään täällä huomattavasti kalliimpana kuin aikaisemmin - palkankorotuksia ei ehkä ole luvassa ihan vähään aikaan

Että sellaista talousasiaa tänään. En ole ikinä aikaisemmin seurannut valuttakursseja yhtä tarkasti kuin eilen illalla!

1 kommentti:

  1. Vähän sama täällä Jenkeissä. Euro vs dollari on todella alhaalla. Kurssi on nyt 1.15 eli tiputusta siitä kun muutin tänne on lähes 20%. Tarkoittaa myös sitä, että rahallani mikä on Suomessa, ei saa täällä enää niin paljoa. Eikä Euroopastakaan kannata nyt tulla tänne shoppaamaan. Rahaa ei kannata siirtää Suomesta tänne, vaan nyt kannattaisi siirtää rahaa sinne.

    VastaaPoista