keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Vuosi Bernissä täynnä


Tällaisista maisemista tuli lähdettyä maaliskuussa 2014
Bernin kevät oli parhaimmillaan heti huhtikuussa
Kevään aikana tuli nautittua terassielämästä joen varrella sekä vanhassa kaupungissa
Lenkkeilyä turkoosin Aare-joen varrella kesäkuussa
Keskikesä Lauterbrunnenissa 
Aperot parvekkeella elokuussa 
Syyskuussa nautimme vielä näinkin lämpimistä päivistä uima-altailla Aare-joen varrella
Lokakuu täytettiin päivävaelluksilla vuorille
Marraskuista metsää, vielä ei ole lumesta tietoakaan.
Joulua varten vanha kaupunki koristeltiin pienillä joulukuusilla
Tammikuun kaamosta paettiin vuorille, aina löytyy joku paikka jossa aurinko paistaa
Helmikuussa aika meni niin nopeasti ettei kunnon kuvia edes löytynyt
Maaliskuu ei ole kuukausista kaunein, mutta kevään odotus tekee siitä siedettävän
Uskomatonta mutta totta, vuosi on nyt kulunut Bernissä.Tuntuu kuin olisin just vasta tullut tänne enkä ole kunnolla ehtinyt vielä sopeutua. Nyt on kuitenkin sopiva aika verrata ennakko-odotuksia ja toteutneita kokemuksia vuoden varrelta.

1) Bern asuinkaupunkina - olin käynyt aikaisemmin tutustumassa kaupunkiin ja ihastuin siihen heti. Sopivan pieni ja rauhallinen, kaunis joki ja kiva vanha kaupunki. Bern on ehkä ollut vielä kivempi asuinkaupunkina kuin osasin kuvitella. Julkinen liikenne toimii, ostosmahdollisuudet ovat hyvät, ravintoloita löytyy jne.

2) Työkulttuuri - olin myös hieman kuullut ja tiedustellut sveitsiläisestä työkulttuurista ennen tänne tuloa. Olin kuullut että täällä tehdään pitkiä päiviä, mutta olin myös kiinnittänyt huomiota työpaikan pingispöytiin ja grillausmahdollisuuteen. Työpaikka on enemmän myös ajanviettopaikka ja työpäivästä nautitaan eri tavalla kuin Suomessa. Viimeaikaiset pitkät päivät ovat kuitenkiin vaatineet veronsa ja yöunet ovat hieman alkaneet kärsimään. Niska on niin jumissa kaikesta tietokoneen tuijottamisesta että hartiahieronta tekisi terää.

3) Ystävät - uusien sosiaalisten piirien luominen vie aikaa. Olin ehkä ajatellut että minulla olisi täällä vuoden kuluttua kaikki kaverit kasassa, ja muistan hämmästelleeni että expat-tapaamisissa kävi täällä jo vuosien ajan asuneita ihmisiä etsimässä uusia kavereita. Tietenkin omat työmatkat ja harrastusten puute on myös vaikeuttanut ystävien löytämistä. Nyt minulla on täällä kuitenkin muutama hyvä ystävä, joista olen todella kiitollinen.

4) Elintaso - Sveitsillä menee taloudellisesti hyvin, se tuskin tulee yllätyksenä kenellekään. Tiesin myös että täällä on kallista, mutta edelleen jotkut hinnat tuntuvat pöyristyttävän kalliilta. Maksoin tänään laskuja ja ihmettelen miten nettiliittymä ja tv-kanavat voivat maksaa 140 CHF (n. 120 EUR)/kk tai lääkärissä käynti 280 CHF (sisälsi tosin röntgenkuvat). Elintaso on silti hyvä, parempi kuin Suomessa ainakin, ja täällä pystyy myös elämään suhteellisen minimibudjetilla jos ei matkusta tai syö ulkona.

5) Yhteiskunta - En tiennyt sveitsiläisestä yhteiskunnasta tai käytöstavoista mitään kun tulin tänne. Eipä minulla varmaan sen kummempia odotuksiakaan ollut. Suomalaisen on kuitenkin hyvin helppo sopeutua tänne, täytyy vain muistaa pari kriittistä käyttäytymistapaa: älä pidä liikaa meteliä, sveitsiläiset pitävät hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta. Ole ystävällinen kaikille, myös tuntemattomille. Kadulla on ihan normaalia tervehtiä vastaantulijoita. Jos et tarvitse apua muilta, älä turhaan valita ongelmistasi, minulle on tarjottu apua ties mihin tarkoitukseen kun olen avannut suuren suuni. Ole aina ajoissa, jos olet esim. tilannut kotiinkuljetuksen sovittuna aikana, ole kotona jo 30 min aikaisemmin vastaanottamassa tavaraa. Siivoa jälkesi-sveitsiläiset eivät pidä sotkusta ja paikkojen tulee olla siistinä aina. Seuraa sääntöjä tai saat paheksuvia katseita. Sido paperiroskat paperinarulla, ei esim. muovinarulla koska silloin niitä ei viedä roska-auton mukana. Aja varovasti ja sääntöjen mukaisesti, muuten joudut vararikkoon. Aja kaupungissa vielä varovaisemmin, jalankulkijoille ja pyöräilijöille annetaan aina tilaa. Lauantaisin on tarkoitus käydä ruokakaupoissa ja siivota koti, sunnuntaisin mennään ulkoilemaan. Mitä nopeammin totut tähän paikalliseen rytmiin sen parempi.

6) Koti-ikävä - Olen ensimmäistä kertaa poissa Suomesta pidempiä aikoja tänne muuton myötä. Tottakai olen matkustellut viikkoja aikaisemmin, mutta aina palannut loman tai työmatkan jälkeen Suomeen. Olin varautunut koti-ikävään, ja se on myös joskus vaivannut. Eniten ehkä silloin kun Suomessa on jokin juhlatilaisuus, esim. syntymäpäivät tai joulu/juhannus/vappu/pääsiäinen tmv. Kesällä olisin halunnut viettää enemmän aikaa kesämökillä kuin mitä täällä asuessa on mahdollista. Loppujen lopuksi en kuitenkaan ole kaivannut Suomeen niin paljon kuin olin uskonut. Ystäviä ja perhettä ei korvaa mikään ja joskus tunnen itseni uskomattoman yksinäiseksi täällä. Ehkä sitä sitten korvaa matkoilla ja muilla tekemisillä. Nyt odotan kuitenkin kesää jolloin tulemme Suomeen pidemmäksi aikaa.

7) Terveys - Ajattelin että minulla olisi aikaa panostaa kunnolla ruokailuun ja liikkumiseen täällä. Näin ei valitettavasti ole kuitenkaan ollut, vaan elintavat ovat kokeneet takaiskun muuton myötä. Uudessa maassa on vaikea saada samoja rutiineja kuin mitä Suomessa oli. Tiettyjä terveellisempiä ruoka-ainevaihtoehtoja voi joutua hakemaan erikoiskaupoista kun niitä ei olekaan lähi-Coopissa saatavilla.

Kaiken tämän jälkeen voin kuitenkin todeta etten kadu muuttoa ollenkaan. Jos tällainen mahdolluus tulee joskus eteen, tartu siihen sen enempää miettimättä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti