keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Pääsiäinen Andorran Grandvalirassa











Päätimme pääsiäisenä lähteä vielä kerran laskettelemaan ennen kuin kausi päättyy tältä erää kokonaan. Olin jo kauan surffaillut netissä eri kohteitä sekä Itävallassa, Sveitsissä että Italiassa, mutta mistään ei oikein löytynyt sopivaa majoitusta tai vaihtoehtoisesti paikka ei oikein innostanut. Aikani tätä mietittyäni, päätin vielä katsoa millaiset kelit Andorrassa mahtaisi olla tähän aikaan vuodesta ja yllätyksekseni totesin että siellähän pitäisi olla vielä pari metriä lunta. Kivan näköinen ja hyvät arvostelut saanut majoitus löytyi myös, joten lähdimme pääsiäisen viettoon meille uuteen maahan.

Bernistä ajaa Andorraan n. 9 tuntia, ja päätimme siksi pysähtyä yhdeksi yöksi matkan varrelle jotta matka ei kävisi liian pitkäksi. Näin ollen menomatka ei tuntunut yhtään pitkältä, ja ehdimme hyvin pysähdellä matkalla esimerkiksi ylimmässä kuvassa olevaan pikkukaupunkiin Ranskan puolella.

Valitsimme kohteeksi Andorran Grandvalira keskuksen, joka on suurempi Andorran kahdesta keskuksesta. Siinä riittää laskettavaa n. 210 km:n verran, eli ihan tarpeeksi jopa viikoksi. Alue koostuu viidestä keskuksesta tai kylästä, jotka ovat kaikki kätevästi hisseille yhteydessä toisiinsa.

Grandvalira oli hyvin erilainen kuin meille tutut alppikohteet. Keskus on melko uusi, ja kaikki on aika modernia verrattuna alppikyliin. Myös suuri osa hotelleista ja huoneistoista ovat uusia, niin myös meidänkin huoneisto. Tämähän on sinänsä kivaa ja hienoa, mutta toisaalta pidän myös perinteisistä kylistä joissa on vanhoja rakennuksia ja historian havinaa.

Meidän hotelli sattui olemaan hieman hankalassa paikassa iltamenoja ajatellen, ja ainoa ravintola meidän lähellä oli kadun toisella puolella sijaitseva ravintola jossa paistettiin lihaa avotulella. Siinä tulikin syötyä parina iltana. Muina iltoina otimme auton tai bussin lähikylään Soldeu:n, jossa oli enemmän ravintolavaihtoehtoja. Kylään pääsi myös kävellen, mutta valitettavasti jalkakäytäviin ei oltu panostettu joten tie oli todella vaarallinen pimeän jälkeen.

Laskettelun suhteen olimme ensin hieman pettyneitä, mutta paikka muuttui päivä päivältä paremmaksi ja viimeisenä päivänä totesimmekin että tämä oli ihan hyvä paikka lasketella. Rinnevalikoima on todella laaja ja samaa rinnettä tuskin joutuu kahdesti laskemaan. Maisemat eivät ole yhtä jylhät kuin alpeilla, mutta tykkäsimme etenkin erilaisista metsäreiteistä.

Kävimme myös yhtenä päivänä Andorran pääkaupungissa ostoksilla, täältä voi tehdä varsinaisia löytöjä alv:n ollessa vain n. 4 %. Olimme ehkä kuitenkin odottaneet vieläkin edullisempia hintoja, ja välillä tunsimmekin itsemme huijatuiksi. Täällä täytyy olla tarkkana mitä ostaa ja mihin hintaan.

Grandvalira - Plussat ja Miinukset

+ Laaja alue, kaikki rinteet yhteydessä toisiinsa
+ Lumivarma myös keväällä
+ Aurinkovarma varsinkin keväällä, lämpötila pääsiäisenä n. 10 astetta
+ Hyviä tapasravintoloita
+ Hyvä hissikapasiteetti, jonoja oli hädin tuskin edes pääsiäisenä
+ Alhaiset hinnat, päivälippu 45 €, hyvätasoinen majoitus alle 100 €/vrk, illallinen viineineen n. 40 €
+ Alhaalla kulkevat hissit, jos sinulla on korkeanpaikan kammo, niin tämä on sinun paikkasi
+ Paljon sinisiä rinteitä aloittelijoille

- Alppikylän vanhaa fiilistä puuttuu, täällä ihmiset ovat nauttimassa lomasta eikä laskettelu ole pääasia
- Erilainen mentaliteetti: hissijonon voi hyvin tukkia kokonaan jos vaikka odottaa laskukumppania. Tällaista ei ikinä tapahtuisi Sveitsissä!
- Huijausta joissain paikoissa, maksoimme jopa kolminkertaisia hintoja alussa kun emme olleet perillä hintatasosta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti