sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Viinitiloilla seikkailua

























Sveitsissä sunnuntait ovat aika hiljaista aikaa kaupungissa, kaupat ovat kiinni ja ihmisiä ei näy missään. Päätimme siis mekin lähteä seikkailemaan Geneve-järven suuntaan ja mahdollisesti katsastamaan joku viinitila jos sellainen sattuisi tulemaan vastaan.

Ja tulihan niitä, toinen toisensa jälkeen. Geneve-järven alueen rinteet ovat täynnä viinitiloja upeine vanhoine kivikartanoineen. Tällä hetkellä viinirypäleet ovat sopivan kypsiä ja sadonkorjuu on täydessä vauhdissa. Myös sadonkorjuujuhlia on tällä viikolla vietetty ainakin Neuchatelissa.

Emme olleet etukäteen selvitelleet mille tilalle kannattaisi poiketa tai miten viinitiloihin pääsisi tutustumaan. Jätimme siis vain saatumanvaraisesti auton jonkun viinitilan luokse ja lähdimme siitä seikkailemaan.

Viinitiloille oli vapaa kulku, ja kiertelimme köynnöksien seassa vanhoja kivisiä portaita nousten ja maisemista ihaillen. Nautin Geneve-järven yläpuolella olevasta täydestä hiljaisuudesta ja rauhallisuudesta. Olen aina aikaisemmin kulkenut viinitiloilla oppaan kanssa, mutta itsenäinen seikkailu oli paljon mieluisampaa. Täällä kulkee myös Vinorama-viinireittejä, joissa matkan varrella on erilaista infoa viinin valmistuksesta. Emme nyt kulkeneet varsinaisesti virallisia teitä pitkin, mutta toki sitäkin olisi mielenkiintoista kokeilla.

Olen käynyt melko monella viinitilalla aikaisemminki eri maissa, mutta tämä oli ensimmäinen kerta Sveitsissä. Sveitsi ei ole viinimaana mitenkään kovin tunnettu, ainakaan Suomessa. Ehkä se johtuu naapurimaiden sitäkin suuremmasta viinituotannosta. Myös Sveitsistä löytyy kuitenkin erinomaisia viinejä, etenkin valkoviinien puolelta. MaisToimme kuvassa näkyvää viiniä tilalta, jossa olimme aikaisemmin seikkailleet. Todella hyvää ja raikasta! Autolla kun liikkuttiin, uskalsin vain maistaa viiniä, mutta mukavahan tänne olisi tulla kiertelemään viinitiloja vaikka koko viikonlopun ajaksi joskus.

1 kommentti:

  1. Olivat kyllä tosi siistejä ja hyvin hoidettuja. Maisemallisestikin ihan huippu. Ja sitä mielenkiintoisempaa, kun käyttää omia polkuja ja mielikuvitusta valinnoissa. Minna

    VastaaPoista