maanantai 8. syyskuuta 2014

Aare-joessa uiminen











Berniläisillä on oma hieman uhkrohkean hullu harrastus: uiminen Aare-joessa. Joki virtaa kaupungin läpi melkoisella nopeudella, ja se on myös padotettu yhdestä kohtaa. Vesi valuu alas suoraan vuorilta, joten se on vuoden ympäri aika kylmää. Olen kuullut että moni kulkee esim. toisen osan työmatkastaan jokea pitkin, koska se on nopea tapa liikkua kaupungin läpi.

Juoksen yleensä pitkin joenvartta, ja vesi on houkutellut monta kertaa kesän aikana. En ole kuitenkaan yksin uskaltanut mennä uimaan siihen, koska virtaus on niin kova. Siinä sattuu myös jonkun verran onnettomuuksia ja hukkumistapauksia on vuosittain. Tosin nämä liittyvät lähes aina alkoholiin.

Nyt Aare-joessa kellumista tuli testattua ensimmäistä kertaa kollegani kanssa. Katharina on asunut Bernissä jo 9 vuotta, ja siis testannut uimista joessa jo monta kertaa. Oli siis täydellinen tilaisuus testata tätä paikallisen oppaan kanssa. Tietysti ensimmäisellä kerralla pelottaa, ja myös vesi oli aika kylmää, 16 astetta.

Virtaus on aika kova, ja kun vettä on reisiin asti virtaus vetää jo mukanaan. Pienet pyörteet kutittavat mahasta vähän väliä. Kelluimme jokea pitkin n. 5 min, joka vastaa n. 1-2 km:n matkaa. Poistumispaikkoja on useita ja ne on hyvin merkattuja. Välillä piti vähän keskittyä olemaan keskellä jokea, mutta muuten virran mukana meneminen oli rentouttavaa ja samalla vähän jännää.

Olen todella tyytyväinen että tätä tuli testattua nyt jo ensimmäisenä kesänä Bernissä. Vaikka tämä jäisikin tämän kesän ainoaksi kerraksi, niin ensi vuonna sitten taas uudestaan.

Eli bikinit mukaan kaikki Berniin tulijat!



2 kommenttia:

  1. Oi, siistiä!! Ja ehdottomasti ensi kesänä mennään kaikki tuonne pulikoimaan -kun on meidän vuotuinen Ina-tädin reissu siis! :D
    terkuin, Paula &co

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo :) Ehdottomasti, nyt kun on kerran tullut kokeiltua niin voin opastaa muitakin miten joessa uidaan!

      Poista