perjantai 11. heinäkuuta 2014

Napa Valley





















Yhden asiakastapaamisen peruuntumisen takia minulle avautui mahdollisuus piipahtaa Napa Valley:ssa yhdeksi yöksi. Kalifornian Napa Valley on tunnettu viineistään aina Euroopassa asti, ja tässä laaksossa on yhteensä noin 550 viinitilaa. Tämä edustaa kuitenkin vain neljää prosenttia koko Kaliforniassa tuotetusta viinistä, joka on mielestäni todella yllättävää. Kaliforniassa tuotetaan siis mielettömät määrät viiniä ja suurin osa koko Yhdysvaltojen viineistä tulee juuri täältä.

Napa Valleyn kuuluisin viinitila on Robert Mondavi, joten ajanpuutteen takia päätin panostaa yhteen suureen tilaan ja vierailla siellä. Otin Signature Wine Tour:n joka n. 1,5 h:ssa esittelee historian, tilat, valmistusprosessin ja tietenkin loppuun kuuluu tasting, eli viinien maistelu. Mondavin tila on perustettu 1960-luvulla, ja päämääränä Robertilla oli viedä maailmalle sanomaa Napa Valley:n erinomaisista viineistä. Koko viinitila onkin rakennettu turismi huomioonottaen, mikä oli harvinaisuus 60-luvulla. Nykyään turisteja riittää joka puolelta maailmaa, esim. aasialaisia turisteja näkyi yllättävän paljon. Meidän opas totesikin että Robert olisi ollut tyytyväinen jos olisi ollut täällä tänään, meidän pienessä ryhmässä oli nimittäin turisteja Puolasta, Singaporesta, Kanadasta ja tietenkin Suomesta :).

Viinikiertue itsessään oli aika tavanomainen, mutta viinikellarit joissa valmistetaan hienoimmat Cabernet Sauvignon viinit oli vaikuttava. Mondavi on tunnetuin juuri Cabernet Sauvigno:sta ja Chardonney:sta.

Kuivuuden takia rypäleviljelmiä oli kasteltava. Kalifornia kärsii erittäin pahasta kuivuudesta tällä hetkellä, ja tienvarsilla oli kylttejä joissa kehoitettiin veden säästämiseen. Täällä riehuu myös tällä hetkellä maastopalo, joka uhkaa pohjoisen alueen viiniviljelmiä. Mondavin tilalla kerrottiin kaivojen olevan jo puolillaan, ja haasteita olisi luvassa kuivuuden jatkuessa vielä ensi vuonna.

Napa Valley:ta pidetään erittäin kauniina alueena Yhdysvalloissa, ja varmaan ympäri maailmaa. Täytyy sanoa että olin odottanut jotain vielä hienompaa kuin mitä todellisuus oli. Viimeisestä kuvasta näkyy hyvin millaista seutu oli muuten, Napa Valley:ta lukkunottamatta: erittäin kuivaa joka puolella. Onhan Napa vähän vihreämpi ja sen vuoksi hienompi kuin muu seutu. Mutta en sanoisi että se on merkittävästi hienompi kuin Euroopan viinialueet.

Jotain Kaliforniassa kuitenkin on, eikä se ole hienot maisemat. Se on rento fiilis, sellainen että huomisesta ei huolta. Tänään maistellaan viinejä ja nautitaan elämästä.

Hyvää viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti