maanantai 21. heinäkuuta 2014

Lääkäriin

Pari viikkoa sitten tuli ensimmäistä kertaa tarvetta käydä lääkärissä Bernissä oleiluni aikana. Ei ollut mitään vakavampaa, mutta lääkäriin oli kuitenkin mentävä aikalailla samana päivänä.

Sveitsissä kaikilla on pakollinen sairasvakuutus, ehkä olen tästä joskus aikaisemmin kirjoittanutkin. Minun kohdallani se tarkoittaa n. 200 €:n kuukausimaksua ja noin 7000 €:n omavastuuta. Vakuutus siis korvaa kaikki yli 7000 €:n kulut joita vuoden aikana syntyy. Töissä olen vähän tiedustellut paljonko lääkäri ja hammaslääkäri täällä maksaa, ja yleinen mielipide on että tosi kallista. Kannattaa aina käydä Suomessa hoidattamassa hampaat ainakin jos siellä käy muutenkin. Yhden käynnin hinta on noin 200 € täällä kollegoiden mukaan.

Siinä sitten aloin aamulla selvittelemään miten lääkäriin pääsisin ja ennen kaikkea mistä sellainen löytyisi. Helpointa oli jälleen tiedustella asiaa töistä, joten kysyin yhdeltä kollegalta mihin kannattaisi mennä. Hän suositteli omaa lääkäriasemaansa jossa yleensä käy. Soitin siis sinne, mutta noin puolen tunnin puhelimessa jonottelun jälkeen he totesivat että eivät ota uusia potilaita. Eivät siis ollenkaan, koska asema on muutenkin aina täynnä asiakkaita. Soitin myös toiseen googlen kautta löytämääni lääkäriasemaan, jossa myös totesivat että uusia potilaita ei helposti oteta, ja joka tapauksessa lääkäriin olisi ainakin kahden viikon jonotus jos olet uusi.

Pienessä paniikissa kyselin mihin voisin mennä jos minulla ei ole omaa lääkäriä ja olen uusi täällä. He suosittelivat City Notfall asemaa rautatieasemalla, sinne voisi mennä ilman ajanvarausta. Lähdin siis sinnepäin, hieman epäileväisin mielin. Sattumalta näin kuitenkin matkan varrella toisen kunnolliselta näyttävän lääkäriaseman jossa luki Walk-In ovessa.

Marssin siis sisään sinne ja sain heti ajan lääkärille, odottelua oli vain n. 10 minuuttia. Laskua ei tarvinnut maksaa, koska kaikki menee vakuutukselle. Menin vielä apteekkiinkin, mutta ei sielläkään kukaan maksa mitään, vaan kaikki menee vakuutukselle.

Pienellä jännityksellä nyt odottelen tästä seuraavaa laskua. En ole ikinä Suomessa saanut näin hyvää ja nopeata palvelua yksityisellä lääkäriasemalla, saati sitten niin perusteellista tutkimusta lääkäriltä.

Töissä sanoivatkin jälkikäteen että lääkärit ovat täällä todella innokkaita tekemään erilaisia mittauksia ja tutkimuksia, koska kaikesta maksetaan tuntuva summa.


2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoista kuulla tästä aiheesta. Kirjoita ihmeessä lisää kun selviää. Kirjoittamasi perusteella on siis odotettavissa lasku vakuutusyhtiöltä, koska omavastuu on 7,000?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin uskoisin että lasku on vielä tulossa. Kerron sitten lisää miten tämä kaikki päättyy..

      Poista