torstai 10. huhtikuuta 2014

Työkulttuuria Bernissä

Olen nyt ollut Bernin toimistolla kutakuinkin kuukauden ajan yhteensä, ja ero niihin suomalaisiin toimistoihin joissa olen työskennellyt on ollut todella huomattava.

Kun aloitin työt nykyisen työnantajani palveluksessa ja olin ensimmäistä kertaa kahvihuoneessa, kaikki tulivat ystävällisesti tervehtimään ja vaihtoivat pari sanaa. Ihmiset vaikuttivat aidosti kiinnostuneilta minusta ja toivottivat tervetulleeksi.

Nyt muuton jälkeen olen edelleen huomannut kuinka KAIKKI aamulla hymyilevät toisilleen, tervehtivät, toivottavat lounasaikaan hyvää ruokahalua jne. Kahvitauot aamuisin kestävät yleensä vähintään puoli tuntia ja silloin nauru raikaa huoneessa. Porukka on erittäin kansainvälistä, siellä puhutaan ranskaa, saksaa, sveitsin saksaa, italiaa ja englantia sekaisin. Ei sillä niin väliä, kyllä aina jotain ymmärtää.

Päivät jakautuvat aamupäivään ja iltapäivään. Aamut alkavat aikaisin, usein jo ennen kahdeksaa. Lounaalle lähdetään puolenpäivän aikaan, ja on aika yleistä että silloin myös hoidetaan muita asioita, käydään salilla tai lenkillä, pankissa, kotona, mitä nyt kulloinkin pitää hoitaa. Sen jälkeen jatketaan työntekoa iltaan asti, usein seitsemään.

Tuntuu että täällä ei vallitse lainkaan sellaista kiirettä ja stressiä joka on hyvin tyypillistä Suomessa. Työt tehdään kunnolla ja tehokkaasti, eikä kynä todellakaan tipu pöytään klo 16. Ihmiset aidosti viihtyvät töissä ja paiskivat töitä viikolla. Viikonloppuisin keskitytään ostoksiin, perheeseen ja ystäviin.

Nämä pitkät työpäivät voivat varmasti ulkopuoliselta tuntua raskailta, ja sitä ne varmasti myös joskus tulevat olemaan. Silti uskon että jos työ on mukavaa ja työilmapiiri positiivinen ja stressitön, työpaikasta ja työkavereista tulee toinen koti ja perhe. Siellä aidosti viihdytään ja pidetään hauskaa yhdessä.




1 kommentti:

  1. "Kaikki hymyilevät toisilleet" on jotain mitä ei ainakaan voi sanoa, että olisi normi täällä Suomessa. Joka aamu kun tulen töihin ja tapaan ihmisiä parkkihallissa tai hississä, kollegat kyllä sanovat huomenta, mutta ilme on peruslukemilla...mutta kyllähän sen ymmärtää. Lähes kaikia Suomalaisia ottaa päähän tämä sää - kylmä, pitkä ja pimeä talvi, sekä rahahuolet. Rahahuolista ei yleisesti puhuta, mutta kyllähän se on asia mikä kavaltaa lähes kaikkien mieltä kun kuukaudesta toiseen saa laskea senttejä ja miettiä riittäkö rahat. Ja lisää veronkiristyksiä on taas luvassa.. Ison eron huomaa suomalaisissa aina keväisin ja kesäisin kun aurinko paistaa, ihmiset hymyilevät.

    VastaaPoista