tiistai 22. huhtikuuta 2014

Asiaa roskasta - jätehuolto Bernissä



Benissä, ja ehkä Sveitsissä yleisesti ottaen, jätehuolto toimii vähän eri tavalla kuin Suomessa. Taloyhtiöillä tai taloilla ei ole omia roskiksia, vaan roskat kerätään siniseen pussiin ja heitetään kadun varteen.

Roskia ei laiteta mihin tahansa pussiin, vaan ne pitää olla tietynlaisia oman kaupunginosan pusseja. Näitä sai kuulemma lähikaupasta ostaa. Kiersin kaikki lähikaupat ja etsin näitä sinisiä pusseja. Mistään ei löytynyt. Onnistuin sitten jostain lukemaan että niitä saa ostettua tiskin takaa. Ja niinpä kysyin kassalta olisiko jätepusseja. Sieltä ojennettiin kaikkien aikojen kalleimmat jätepussit, 1,5 CHF/kpl (n. 1,2 EUR).

Bernissä jokainen jätepussi maksaa erikseen. Tällä pyritään todennäköisesti vähentämään jätemäärää ja kannustamaan lajitteluun. Lasi/kartonki/alumiini ja muut lajiteltavat jätteet voi ilmaiseksi viedä keräyspisteeseen.

Jätepussin voi yksinkertaisesti heittää oven eteen neljänä päivänä viikossa. Tänään pääsiäisen jälkeen näitä sinisiä pusseja olikin kivasti koristamassa kadunvarsia. 

3 kommenttia:

  1. Tehokas keino kyllä vähentää jätettä! Kannattaa tästä lähin siis jättää kaikki pakkaukset kauppaan :-)

    VastaaPoista
  2. Joo aika hyvä keino!! Saa uutta innostusta kierrätykseen :D Oudolta tuntuu se että jätetään roskispussit tienvarteen, luulisi että kaikenmaailman eläimet yrittää niitä tonkia? Mutta ehkä ne on niin lyhyen ajan siinä tienvarressa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, onhan se vähän outoa. Ja eikä ne kovin hienoja oikeasti ole. Siinä on tietty aikaraja kuinka kauan ne saa olla tienvarressa, olisiko ollut 12 h. En tiedä sitten käykö rotat yöllä tonkimassa niitä..

      Poista