keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Luminen Engelberg





Työmatka vaihtui nopeasti hupimatkaan kun suuntasimme Sveitsin Engelbergiin viime torstaina neljäpäiväiselle minilomalle. Ystäväpariskuntamme lensi Suomesta Zürichiin, josta poimimme heidät kyytiin. Olimme vuokranneet Engelbergin kylän yläpuolelta huoneiston airbnb:n kautta. Huoneistosta oli upeat näköalat kylän yli, ja siitä pääsi n. 5 minuutissa sekä rinteisiin että kylälle kiertelemään. Olemme nyt olleet erittäin tyytyväisiä airbnb:n tarjontaan jo useamman kerran, emmekä juuri varaa enää hotellimajoituksia. Huoneistossa tai mökissä on mukava kokkailla laskupäivän jälkeen. Lisäksi aamupalan voi kätevästi syödä pitkät kalsarit jalassa, jolloin rinteeseenkin pääsee nopeasti. 



Engelbergissä on kaksi erillistä laskualuetta: itse Engelberg ja Titlis, joka on näistä kahdesta huomattavasti laajempi. Emme ehtineet ollenkaan Engelbergin puolelle, vaan laskimme pelkästään hyväksi todettuja Titliksen rinteitä. Näitäkään ei ole yhtä paljon kuin monessa muussa keskuksessa, ja päädyimmekin lopuksi laskemaan myös melko paljon rinteiden ulkopuolella. Titlis on myös suosittu turistinähtävyys, jonka huipulla sijaitsee jäätikköluola sekä Euroopan korkein riippusilta. Keskuksessa vilisikin aasialaisia turisteja, jotka maksavat korkean hinnan päästääkseen huipulle katsomaan näköaloja. Hissikapasiteetti oli kuitenkin riittävän hyvä jopa aurinkoisena viikonloppuna.




Tuntuu siltä kuin Sveitsissä olisi satanut lunta jo monta kuukautta putkeen. Niin myös tänä viikonloppuna, jolloin lauantaina lunta tuli melkein puoli metriä. Itse en lähtenyt ollenkaan rinteeseen tuolloin, vaan kiertelin Engelbergin kauppoja ja kuppiloita. Kylä on melko pieni, ja siinä on helppo liikkua. Kylän keskellä sijaitsee suuri 1100-luvulla valmistunut luostari jossa on tänä päivänä juustola. Tähänkin oli tarkoitus mennä tutustumaan, mutta se jäi tällä kertaa kokematta. Kävimme myös kokeilemassa Hotel Waldeggin kylpylää ja saunoja, josta oli hienot näköalat kylän yli. En vain ymmärrä miksi täällä täytyy olla alasti yleisissä saunoissa.  







Viimeisenä päivänä sää todellakin helli meitä, kun aurinko paistoi ja rinteissä riitti tuoretta lunta. Emme ole varsinaisesti harrastaneet vapaalaskua aikaisemmin, varsinkaan näin syvässä puuterissa. Kokemus oli todella hieno, ja nyt hankintalistan kärjessä onkin vapaalaskusukset. Engelbergin hienoimpia puolia on ehdottomasti laajat vapaalaskumahdollisuudet, joita myös moni tulee täältä hakemaan. Näimme enemmän ruotsalaisia ja suomalaisia täällä kuin mitä olemme nähneet missään koko Sveitsissä oleskelun aikana.

Jälleen kerran todella onnistunut laskumatka, sää ei ollut koko ajan loistava, mutta toisaalta se harvoin onkaan alpeilla. Joskus tuulee niin paljon että hissit ovat kiinni, toisinaan on niin kova sumu tai lumimyrsky että suksien kärkiäkään ei näe. Mutta sitten on niitä upeita aurinkoisia päiviä jotka pyyhkivät kaiken muun pois. Ja tälläkin reissulla seura oli tietenkin se kaikkein paras asia.


 Engelberg-Titlis - Plussat ja Miinukset:

+ Paljon aktiviteetteja rinteiden ulkopuolella: kelkkailu, riippusilta, Luzernin kaupunki (n. 30 min päässä), juustola jne
+ Hyvä hissikapasiteetti ja useimmissa paikoissa uudet hissit
+ Hyvät offarimahdollisuudet
+ Läheisyys Zürichin lentokentälle (1 h 30 min)

- Kylän idyllisyys pilattu uudemmilla rakennuksilla
- Ei-laskevilla turisteilla etuoikeus huippulle menevään hissiin
- Suhteellisen pieni laskualue

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti