maanantai 19. joulukuuta 2016

Strasbourgin joulumarkkinoilla













Minulle tuli maanantaiksi työmatka Saksaan Stuttgartiin, ja koska mielessä oli ollut käydä samassa suunnassa olevilla Strasbourgin joulumarkkinoilla Ranskan puolella, päätimme sunnuntaina lähteä ajamaan Strasbourgiin ja jäämään sinne yöksi.

Joulufiilikseen on tänä vuonna ollut vaikea päästä. En tiedä mistä johtunee, mutta yksi syy on varmasti äskettäin tehdyssä Malesian matkassa. Jos on juuri tullut auringosta ja lämpimästä, ei oikein voi ymmärtää että pian on joulu. Olen kai oikeasti vähän jouluihminen sisimmiltäni, jos siihen vain olisi tarpeeksi aikaa. Jos olisin paljon kotona, koristelisin koko asunnon erilaisilla perinteisillä joulukoristeilla ja kukilla. Ostaisin joulukuusen ja soittaisin joululauluja. Leipoisin piparkakkuja ja ehkä jopa talonkin, unohtamatta joulutorttuja. Tänä vuonna en ole tehnyt näistä mitään. Ostin kyllä amarylliksen, mutta se ei ole vielä puhjennut kukkaan. Varmaan puhkeaa just silloin kun me olemme Suomessa viettämässä joulua ja on jo kuihtunut kun tulemme joulun jälkeen takaisin.

Lähdimme kuitenkin Strasbourgiin hakemaan joulumieltä, syömään hyvää ranskalaista ruokaa ja tottakai juomaan Vin Chaud:a, eli kuumaa viiniä. Strasbourgin joulumarkkinat oli tänä vuonna ripoteltu ympäri kaupunkia, ja infopisteistä annettiin karttoja joista näki missä kojuja on. Keskusta oli kokonaan suljettu autoilta, ja kaikkien jalankulkijoiden laukut tarkastettiin ennen kuin keskusta-alueelle pääsi. Poliiseja ja sotilaita oli kaikkialla, pakettiautoittain. On aika pelottavaa kävellä kaduilla kun vieressä kävelee sotilaita sormi rynnäkkökiväärin liipaisimella, vaikka tarkoitus on juuri vastakkainen. Ei kai näitä turvatoimia ihan turhaan pidetä yllä, tätä kirjoittaessani luin samalla uutisista kuinka Berliinin joulumarkkinoille ajanut kuorma-auto on tappanut useita ihmisiä.

Joulumarkkinat olivat muuten samantapaiset kuin Sveitsissäkin, sillä erolla että Ranskassa ruokien ja juomien määrä oli ainakin kymmenkertainen. Joka toinen koju myi jos jonkinlaista herkkua aina flammenkucheneista pasteijoihin ja makkaraan sauerkrautin kera. Glögivalikoima oli myös paljon laajempi kuin mihin Sveitsissä on tottunut, ja sai täältä jopa kuumaa siideriäkin.

Strasbourg vaikutti oikein kivalta pieneltä kaupungilta, jonka keskusta-alueen kiertää helposti jalan. Tämä on varmasti myös todella hieno kesäisin jokivarsineen. Ehkä eksymme tänne vielä uudestaan joskus, matkaa Bernistä on vain kaksi tuntia autolla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti