lauantai 16. tammikuuta 2016

Monterosa Ski

Italian puoli houkuttelee aina kun suunnittelemme laskettelulomia, varsinkin jos pystymme viettämään kohteessa enemmän kuin pari päivää. Italiassa olemme aikaisemmin käyneet La Thuilessa Aostan laaksossa sekä Val Gardenassa Dolomiiteilla. Varsinkin Dolomiitit jäivät mieleen uskomattoman hienona laskukohteena, ja jatkamme joka vuosi uuden reissun suunnittelemista sinne. Ongelmana Bernistä katsottuna on etäisyys, yli kuuden tunnin ajomatka on tähän asti aina muodostunut esteeksi, varsinkin kun lähempänä, parin-kolmen tunnin etäisyydeltä, löytyy kymmeniä muita kohteita.

Mutta Italian puolelle siis suuntasimme jälleen tänä vuonna, tällä kertaa Monterosan alueelle Aostan laaksoon. Monterosa on monelle suomalaiselle hieman tuntemattomampi kohde, joskin Champolucin keskuksen moni varmaan tuntee nimeltä. Monterosa sijaitsee n. 150 km Milanosta, joten sinne pääsee myös kätevästi lentäen Suomesta. Me kuitenkin ajoimme St. Bernhardin tunnelin läpi suoraan Aostaan ja siitä eteenpäin Antagnodin kylään jossa majoituimme. Bernistä matka kesti neljä tuntia autolla, joka oli ihan ok matka-aika kun olimme kohteesta keskiviikosta sunnuntaihin asti.



Lumitilanne oli hieman huolestuttanut ennen matkaa, Alpeilla kun on kärsitty lumikriisistä joulun alla. Mikään ei ole ikävämpää kuin lumettomat rinteet. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ollut meidän reissulla, lunta tuli heti ensimmäisenä päivänä 20-30 cm, ja sama meno jatkui kaikkina päivinä. Tämä tietenkin haittasi laskuja hieman, eikä aurinkoterassilla istuskelua tällä reissulla tarvinnut harrastaa. Toisaalta nyt oli ainakin talvinen tunnelma, jota nimenomaan olimme tulleet tältä reissulta hakemaankin. Bernissä ei ole ollut vielä lunta niin paljon että se olisi jäänyt maahan, eikä Suomessakaan päässyt kunnolla nauttimaan valkoisesta joulusta.






Monterosan alue on yksi Italian suurimmista yhtenäisistä laskualueista, jota kehutaan vaihtelevista rinteistä, aidoista italialaisista alppikylistä sekä ruuhkattomuudesta. Paikka on myös vapaalaskijoiden suosiossa ja Alagnan alue on kuulemma ollut ihan 2010-luvulle asti paikallisten salaisuus ihanteellisena offaripaikkana.

Ennakko-odotukset olivat siis korkealla, ja oikeastaan kaikki oli totta mitä olimme paikasta etukäteen luettu. Lumitilanne oli tähän asti ollut erittäin huono, joten emme päässeet kokeilemaan kaikkia rinteitä, joka tietenkin vähän vaikutti yleiseen mielipiteeseen alueesta. Olin myös itse kipeänä loman alussa pari päivää, ja siitä sitten tervehdyttyäni en uskaltanut kovin paljon laskea.

Italiassa kun ollaan voi aina luottaa ainakin yhteen asiaan: ruoka on hyvää, sitä on tarjolla aina ja se on edullista. Näin myös tällä kertaa. Rinneravintoloita oli aina lähellä kun niitä tarvitsi, kahvi maksoi euron ja lounaan sai alle kympillä. Sveitsiläisittäin siis ilmaiseksi. Joskus taisimme syödä kaikki kolme 25 eurolla rinteessä (meillä oli vieras Suomesta mukana tällä reissulla). Hissiliput olivat myös todella edulliset, neljän päivän hissilippu maksoi 117 euroa ja sillä pääsee yhtenä päivänä johonkin toiseen Aostan laakson keskukseen laskemaan.

Toisaalta edullinen hissilippu myös usein tarkoittaa vanhaa hissikalustoa. Kuvissa näkyviä tuolihissiä oli lähes kaikissa rinteissä, muutamaa gondolihissiä lukuunottamatta. Kylmälle puistonpenkkityyppiselle istuimelle ei ollut kovin mukava istuutua.

Ruuhkia tai hissijonoja täällä ei ollut juuri ollenkaan, aina löytyi rinteitä joissa saimme lasketella lähes yksinämme. Tämä on meille todella tärkeää, ei ole kiva vältellä edessä kaatuvia muita laskijoita tai miettiä milloin joku tulee takaapäin päälle.

Champolucin keskusta oli melko pieni, kävimme läpi pääkadun urheiluliikkeet parissa tunnissa ostamatta mitään. Hyvätasoisia ravintoloita täältä kyllä löytyi useampiakin.

Kaiken kaikkiaan voimme siis suositella Monterosaa. Maisemista en osaa sanoa oikein mitään, mutta varmasti olivat nekin hiennot siellä pilvien takana jossain.

Monterosa Ski - Plussat ja Miinukset

+ Ruuhkattomat rinteet
+ Ei hissijonoja
+ Edulliset hissiliput
+ Aito italialainen tunnelma kylissä
+ Yhtenäinen laskualue
+ Hyvä ja edullinen ruoka

- Vanha hissikalusto
- Vähän muita aktiviteetteja sään ollessa huono
- Huonot ostosmahdollisuudet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti