tiistai 30. joulukuuta 2014

Saastalin alue: Saas-Fee, Saas-Grund ja Saas-Almagell





















Saastalin laskettelualue oli uusi kokemus meille kaikille, enkä ollut ehtinyt hirveästi siihen perehtyäkään ennen lähtöä. Saas-Fee oli kyllä tuttu jo suomalaisista matkaesitteistä, mutta muista laaksossa olevista keskuksista en ollut koskaan kuullutkaan. Matkakohteen valinta perustui paljolti siihen minkälaista majoitusta oli vielä jäljellä jouluviikolle.

Onnistuin löytämään uudehkon apartment majoituksen, jossa oli kaksi makuuhuonetta ja yhdistetty olohuone-keittiö tila. Talossa oli yhteensä 5 huoneistoa ja ylimmässä kerroksessa asuivat omistajat itse. Alimmassa kerroksessa oli yhteiset saunatilat ja lasten leikkihuone. Ulkoilma-poreamme oli mukava lisä tähän kokonaisuuteen. Talo oli ihan täyteen varattuna näin sesonkiaikaan, ja olin tietenkin huolestunut miten saunominen tulisi onnistumaan. Tästä ei kuitenkaan koitunut meille mitään ongelmia, olimme joka ilta saunassa ja poreammeessa ilman mitään häiriötekijöitä. Se sauna ei kai ole niin tärkeä sveitsiläisille ja saksalaisille..

Saas-Almagellin kylä, jossa siis meidän majoitus sijaitsi, oli siinä mielessä jännittävä paikka että siellä asui vain kolmen suvun ihmisiä, Zurbriggen (joka on myös tunnettu huippu alpinisteista), Anthamatten ja Andenmatten. Kävin jopa hautausmaalla kiertelemässä ja toteamassa että tosiaan, noin 95 % kaikista kantoivat juuri näitä nimiä. Nimiä oli myös yhdistetty mielenkiintoisesti toisiinsa, esim. Zurbriggen-Zurbriggen.

Olimme kuitenkin tyytyväisiä tähän majoitukseen, huoneisto oli siisti ja toimiva (lukuunottamatta siitä kokonaan puuttuvaa ilmastointia). Iltaisin oli myös mukava tehdä ruokaa yhdessä, me taisimme tehdä fondueta lopulta kolmena iltana. Se on vain niin hyvää-sulatettua juustoa ei voita mikään!

Saas-Almagellin omat rinteet ovat lyhyehköt Alppi-standardeissa, ja niitä on vain muutama. Tämä onkin enemmän lapsille suunnattu alue. Noin 5-vuotiaille lapsille täällä on runsaasti tekemistä ja paikka on erittäin lapsiystävällinen.

Saas-Grund on vähän isompi, mutta myös täällä rinnevalikoima on pieni. Saas-Grundin ja Saas-Almagellin paras anti olikin aurinkoiset rinteet. Varsinkin Saas-Almagellin huipulla sijaitseva rinneravintola oli parhaimmistoa jossa olen Alpeilla käynyt.

Saas-Fee tuotti tällä kertaa pienen pettymyksen. Hissiliput olivat sveitsiläisen kalliita (n. 65 €), ja rinteet olivat lähes kaikki varjossa ainakin näin joulukuussa. Rinnevalikoimaa on kohtuullisesti, mutta verrattuna moneen muuhun keskukseen, täältä puuttuu sitä seikkailua-lähes kaikki hissit näkyvät suoraan kylään. Meidän epäonneksi sää ei myöskään suosinut täällä laskiessa-kova puuskatuuli sulki suurimman osan hisseistä.

Saas-Feen kylä oli mukava ja tunnelmallinen tyypillinen alppikylä, jossa turisteja oli sopivasti. Tämä on autoton kylä, joten siinä on mukava liikkua jalan ja tutkiskella kauppojen ja ravintoloiden tarjontaa. Tosin autottomuus myös tarkoittaa suksien roudaamista monot jalassa satoja metriä kunnollisten opasteiden puuttuessa kokonaan.

Parasta tässä lomassa oli tietenkin seura-mikään ei voisi olla parempaa kuin saada rakkaita sukulaisia tänne Sveitsiin kylään <3.

Saastal - Plussat ja Miinukset

+ Rauhallinen sijainti - täällä on vähän Lapin tuntua "keskellä ei mitään"
+ Saas-Feen kylä oli tunnelmallinen ja sieltä löytyi hyviä ravintoloita
+ Saas-Almagellin lapsiystävällisyys
+ Lumivarma-jäätiköillä harjoittelevat mm. Suomen alppimaajoukkue kesäisin

- Saas-Feen rinnevalikoima tuotti pienehkön pettymyksen, vaikka kaikkia rinteitä emme laskeneetkaan
- Saas-Fee on varjossa talvisaikaan, tämä voi ja on varmasti eri keväällä
- Autottomuus oli hankalasti toteutettu, esim. Zermattissa liikkumisesta oli tehty kätevämpää autottomuudesta huolimatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti