perjantai 19. joulukuuta 2014

Flunssaa ja joululoman odotusta




Tämä viikko onkin kulunut kokonaan flunssan kourissa. Tauti oli jo paranemaan päin keskellä viikkoa ja palasinkin yhdeksi päiväksi toimistolle. Valitettavasti loppuviikosta lähti taas ääni pois ja tänään sain keuhkoputkentulehdus-diagnoosin. Ei tämän näin pitänyt mennä ollenkaan!!

Mielessäni olin suunnitellut kuinka leivon jouluvieraiden kanssa piparkakkuja ja karjalanpiirakoita, vien pari joululahjaa toimistolle ja kavereille ja muutenkin touhuan kaikkea joulumaista. Nyt olen yrittänyt ottaa rauhallisesti jo monta päivää, toivottavasti sitä myötä pääsisin eroon tästä taudista pikimmiten.

Täytyy muuten jälleen ihmetellä täkäläisen lääkäriaseman tehokkuutta. Menin tänään aamulla lääkäriin ilman ajanvarausta. Lyhyen selonteon jälkeen vastaanotto pyysi minua istumaan ja odottamaan. Parin minuutin kuluttua hoitaja pyysi labraan-kirjaimellisesti siis kaikkien laitteiden keskelle istumaan. Siinä kolme hoitajaa pyöri ympärillä ja otti verikokeet, verenpaineet, lämmön sekä jotain muita mittauksia joista en saanut selvää mitä olivat. Tämän jälkeen uudestaan odotushuoneeseen, jonka jälkeen oli lääkärin vuoro. Näin ollen lääkärin kanssa keskusteltaessa hänellä on jo tiedossa nämä kaikki perusmittaukset eikä labraan tarvitse mennä erikseen jonottamaan.

Hoitomuodot täällä eroavat myös aika paljon Suomen hoidoista. Suomessa minulle olisi varmasti määrätty antibioottihoito, mutta täällä se on viimeinen konsti kun muuta on jo kokeiltu tai kun tauti on todella vakava. Minullekin määrättiin siis nyt joitain vaihtoehtoislääkkeitä joilla kuulemma täällä yleisesti hoidetaan hengitystieinfektioita jotka eivät ole keuhkokuumeita. Jos olo pahenee niin uudestaan lääkäriin vaan. Minun mielestä tämä on ihan tervettä toimintaa kun verrataan kaikkiin turhiin antibioottikuureihin mitä Suomessa syödään.

Vielä kolmas suuri ero Suomen ja Sveitsin lääkärin välillä on sairasloma. En edes tiedä kuinka monta päivää saan sairastaa ilman lääkärin todistusta. Tämä ei ole koskaan tullut esiin. Lääkäri ei myöskään ole koskaan minulta kysynyt tarvitsenko sairaslomatodistuksen. Suomessahan tämä on ehkä ensimmäinen kysymys lääkärin suusta, on niin yleistä että lääkärin vastaanotolle mennään pelkästään sairaslomatodistuksen vuoksi.

Tästä päivästä lähteekin joululoma käyntiin. Viikon loma tiedossa joulun yli ja tarkoitus olisi suunnata Saas-Fee:n laskettelemaan mitä parhaimmassa seurassa heti kun olo on vähän parempi. Säiden puolesta olosuhteiden pitäisi ainakin olla ihan huiput: aurinkoa ainakin viikoksi eteenpäin! Ehkäpä tänä jouluna saisi vähän väriä naamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti