sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Joulunaikaa












Jouluviikkoa on tullut vietettyä tänä vuonna ensimmäistä kertaa Alpeilla Saas-Almagellin kylässä. Blogia en ole jaksanut tai ehtinyt kirjoittaa koko viikkoon, välillä on ihan hyvä ottaa taukoa kaikesta. Varsinkin kun takana on kova flunssa ja toipuminen on kestänyt todella kauan aikaa. Onneksi yskä alkoi hellittämään parin päivän kuluttua ja sain nauttia joulusta terveenä.

Saimme vieraiksi veljeni perheineen, jota olimme odottaneet kovasti. Parasta ulkomailla asumisessa on ehdottomasti pitkät oleskelut ystävien ja perheen kanssa. Näitä ei tullut Suomessa asuessa niin usein vastaan, mökkikeikat olivat ehkä ainoat pidemmät oleskelut yhdessä.

Jouluaattoa vietimme perinteisesti riisipuuron, jouluruokien ja ulkoilun parissa. Hienoissa alppimaisemissa ja aurinkoisessa säässä kelpasi seikkailla. Joulupöytään saimme tehtyä jonkun verran suomalaisia ruokia, kuten porkkanalaatikkoa, kylmäsavulohrullia, savusiikaa, savukinkkua ja rosollia. Jälkiruuaksi kelpasi sekä suomalaiset tuliaissuklaat että sveitsiläiset suklaat.

Sveitsiläinen joulunvietto eroaa suomalaisesta monesta kohtaa. Varsinainen juhlapäivä on joulupäivä, jouluaatto on vielä ihan tavallinen työpäivä. Joululahjat tuo Jesuslapsi, joulupukki vierailee jo 6.12 Nikolain päivänä tuoden joitain lahjoja.

Joulupöytään kuuluu monessa perheessä fondue tai raclette. Täällä saa myös joulukinkkua ja perunasalaattia joulupöytään, mutta yhtenäiset jouluruuat eivät ole yhtä suosittuja kuin Suomessa. Myös täällä kotia koristellaan valotähdillä, tähdenlennoilla ja muilla valoilla. On hyvin yleistä laittaa valoja katonreunuksia pitkin. Joulukuuset koristellaan maltillisesti, ja ne ovat usein aika pieniä.

Uskonto on vahvasti läsnä jouluna, ja kaupallisuus taas kauempana kuin Suomessa. Yllätyin joulukuun alun Suomi-lomalla jouluun liittyvästä kaupallisuudesta, en ollut muistanutkaan kuinka suuressa osassa se on.

Moni sveitsiläinen viettää joulunaikaan samanlaista pidempää lomaa kuin Suomessa, lähes kaikki kollegani ovat kaksi viikkoa lomalla. Tämä on rauhoittumisen ja yhdessäoleilun aikaa ihan niin kuin Suomessakin.

Minun lomani päättyy valitettavasti tänään ja huomenna odottaa paluu arkeen muutamaksi päiväksi. Mutta ihanan lomaviikon jälkeen töihinkin on mukava palata.

Kirjoitan vielä lisää Saas-Fee:stä sekä Zermattista, joten stay tuned!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti