sunnuntai 31. elokuuta 2014

Verovapaita ostoksia Saksan puolelta


Kävin viikonloppuna ensimmäistä kertaa Baselissa tapaamassa ex-työkaveria joka oli kevään aikana muuttanut Sveitsiin. Mukava nähdä tuttuja naamoja täälläkin! Baselista kerron joskus lisää, en ehtinyt siitä niin paljon nähdä kun tuli keskityttyä kuulumisien vaihteluun.

Basel sijaitsee hyvin lähellä Saksan rajaa, ja siitä on vain n. 5 km Saksan puolella sijaitsevaan Lörrachin kaupunkiin. Lörrachissa on Hieber's niminen ruokakauppa, jota kollegani suositteli. Sveitsissä on melko yleistä käydä Saksan puolella verovapaita ostoksia hakemassa, joskaan moni ei sitä myönnä. Kollegani kertoikin saaneensa paheksuvia katseita naapurilta kun oli maininnut käyneensä Saksassa ostoksilla.

En ole vielä itse perehtynyt koko tuontiprosessiin kunnolla, mutta esimerkkinä voin ainakin kertoa miten ruokaostosten ja uuden Sodastream-laitteen tuonti Sveitsiin tapahtui.

Kävin siis tavallisesti ruokakaupassa ja Expertissä Saksan puolella. Kaupassa pyydetään kassalta erillinen vihreä Ausfuhr- und Abnehmerbescheinigung- lomake. Jos ostosten yhteissumma ei ylitä 300 EUR:a, saa tuotteet tuoda Sveitsiin verovapaana. Lisäksi tullivapaana saa tuoda enintään:

- 1 kg lihaa
- 1 kg voita, kermaa
- 5 kg/l öljyä, rasvaa
- 5 l alkoholia (max 18 % vol.)
- 1 l alkoholia (min 18 % vol.)
- 250 sikaria, tupakkaa

Saksassa ruoan arvonlisäverokanta on 7 % ja yleinen alv-kanta 19 %.

Rajalle tultaessa tullivirkailijalle tulee esittää kaupasta saadut vihreät lomakkeet kuitteineen sekä Sveitsin oleskelulupa, jonka jälkeen lomakkeisiin isketään parit leimat molemmin puolin. Seuraavalla kerralla kun raja ylitetään, tulee lomakkeet jälleen viedä virkailijalle, joka maksaa verot takaisin.

Minun esimerkkiostoksissani säästöä tulee seuraavasti:

Ruokakauppa: 

Ostosten yhteissumma 173.08 EUR
7 % alv: 107.45
19 % alv: 65.63

Palautettava summa: 17.51 EUR

Sodastream: 69.95 EUR (19 % alv), palautettavaa 11.17 EUR

Heti rajan takana olevien kauppojen yleinen hintataso vaikuttaa mielestäni normaalia korkeammalta, varmaankin koska asiakkaina ovat pääosin sveitsiläiset. Jos oikeasti etsii säästöjä kannattaa varmasti suunnata vähän kauemmas rajalta. Lauantai on täällä yleinen ostospäivä, ja hieman epäilin rajalla olevaa ruuhkaa leimojen hakemisen takia. Onneksi sveitsiläinen tehokkuus toimi jälleen eikä koko prosessiin mennyt 5 minuuttia kauempaa. 

En ehkä joka viikonloppu jaksaisi ajaa 90 km päästääkseni halvemmille apajille, mutta ehkä silloin tällöin ja varsinkin jos rajalle on jotain muutakin asiaa kuten tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti