lauantai 9. huhtikuuta 2016

Kansainväliset ystävämme







Kirjoittaessani edellistä blogipostausta Sveitsissä asumisesta, tuli mieleen etten ole kirjoittanut paljoakaan meidän ystäväpiiristä täällä. Ajattelin että voisi olla kiva ainakin vähän antaa taustaa siihen millaisen sosiaalisen piirin me olemme saaneet aikaiseksi näiden muutaman vuoden aikana ja miten ihmisiin voi Bernissä tutustua.

Ehdottomasti paras tapa tutustua uusiin ihmisiin oli Iston käymä kielikurssi. Kielikurssilta meillä on säännöllistä yhteyttä kolmen pariskunnan kanssa, joista joko mies tai nainen kävi Iston kanssa samanaikaisesti saksan kurssia. Yksi pariskunta on Hollannista (Lily ja Rogier), toinen Unkarista (Renata ja Christoph) ja kolmas on sekoitus jenkkiä ja sveitsiläistä (Kathy ja Chris). Näiden kanssa olemme viettäneet monta mukavaa iltaa jonkun luona illastamassa, grillailemassa tai baarikierroksella. Olemme myös käyneet vaeltamassa ja laskettelemassa. Hollantilaiset ovat aktiivisia kiipeilyn harrastajia, joten ehkä sitäkin pääsisi jossain vaiheessa kokeilemaan. Tästä porukasta Renata ei puhu paljon englantia, ja olemme siksi pitäneet kielen saksana aina kun tapaamme. Tämä on myös ollut ainoa tapa minulle vahvistaa saksankielen taitojani keskustelemalla, ja siksi erittäin kallisarvoista minulle. Täksi kesäksi meillä on jälleen monta suunnitelmaa, kuten vaellusta, veneretki, Montreaux:n jazzfestivaalit sekä pari reissua Irlantiin, Unkariin ja Suomeen! Nämä ulkomaanreissut eivät tosin varmaankaan kaikki toteudu tänä vuonna. Kaikki ovat hieman nuorempia kuin me, n. 30-35 vuotiaita, ja ovat tulleet Sveitsiin samoihin aikoihin kuin mekin (Chrisiä lukuunottamatta, joka on syntyperäinen sveitsiläinen).

Toinen ilmiselvä ihmisten tapaamispaikka on tietenkin työpaikka. Minä vietin varsinkin alussa tänne tultuani suurimman osan ajasta matkustellen, ja siksi ystävyyssuhteet työpaikalla ovat jääneet aika vähiin. Katharina on ainoa työkaverini jonka kanssa vietän myös vapaa-ajalla jonkun verran aikaa, sekä viime aikoina myös Lauren, joka käy kanssani samaa kuntosalia. Katharina on tullut Saksasta Sveitsiin jo n. 10 vuotta sitten ja asuu ihan meidän lähellä. Käymme yhdessä vaeltamassa, syömässä, kahvilla yms.

Yksi tapa tutustua uusiin ihmisiin on myös ajaa heidän kanssaan kolari. Yhtenä syksyisenä ja sateisena maanantaiaamuna otin auton töihin ja ajoin vahingossa pyöräilijän päälle. Onneksi onnettomuudessa ei käynyt mitään sen vakavampaa, ja pyöräilijästä tuli yksi parhaimpia ystäviäni täällä. Satuimme olemaan samanikäisiä Nathalien kanssa, ja meillä oli paljon yhteistä. Käymme syömässä, kahvilla, vaeltamassa, laskemassa ja mitä nyt milloinkin keksimme. Nathalie matkustelee myös paljon, ja on mukava keskustella matkasuunnitelmista ja matkamuistoista. Hän on syntynyt Bernissä ja on siis täysin sveitsiläinen ja on siksi myös antanut minulle paljon hyödyllisiä vinkkejä Bernistä ja Sveitsistä yleisesti ottaen. Nathalien kanssa olen aina puhunut englantia.

Minulla ei ole ollut aikaisemmin mitään harrastusta, enkä siksi ole harrastusten kautta tutustunut kehenkään. Ehkä tämä nyt muuttuu kun olen alkanut käymään taas salilla, tai sitten ei. Epäilemättä kuitenkin harrastukset ovat myös oiva tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Sveitsissä asui myös ennestään paljon tuttuja tai puolituttuja: Zürichissä kolme, Genevessä kaksi ja Baselissa yksi. Ajattelin kun tulin tänne että pitäisin heihin paljon yhteyttä, mutta välimatka on kuitenkin noin tunti ja monella oli jo muut omat sosiaaliset piirinsä. Baselissa asuvan entisen työkaverini, Nicole:n ja hänen miehensä Williamin kanssa olemme kuitenkin tehneet yhtä sun toista. He muuttivat myös tänne Sveitsiin samaan aikaan kuin mekin, ja olivat siis innostuneita näkemään eri paikkoja ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Nicole ja William ovat alunperin Uudesta-Seelannista, mutta ovat asuneet jenkeissä ja Kanadassa jo n. 10 vuotta ennen tänne muuttoa. Heidän kanssaan pyöräilemme, laskemme ja vaellamme. Kesäksi on myös suunnitteilla tyttöjen viikonloppu shoppaillen sekä pari pyöräilymatkaa.

Suomalaisia ystäviä meillä ei ole Bernissä, mutta Zürichissä asuvat Martta ja Ile ovat meille jo Suomesta tutuja. Myös he muuttivat Sveitsiin samoihin aikoihin kuin mekin, ja olemme käyneet pari kertaa laskemassa yhdessä ja heidän kauttaan myös tutustuneet pariin muuhun Zürichissä asuvaan suomalaispariskuntaan. Mielellämme viettäisimmekin näiden suomalaisten kanssa enemmän aikaa, mutta välimatka rajoittaa jonkun verran yhteydenpitoa. Suomalaisten seuraa täällä kuitenkin kaipaa välillä, ja on erittäin piristävää joskus vain saada puhua ystävien kanssa omalla kielellä.

Uusien ystävien löytäminen on varmaan monen mielessä ulkomaille muuttaessa. Mistä niitä uusia ystäviä löytyisi ja miten niihin voisi tutustua? Ja kun niitä löytää tuleeko niistä koskaan yhtä hyviä ystäviä ja yhtä läheisiä kuin Suomessa olevat vanhat ystävät? Ainakin minä mietin tätä paljon tänne muuttaessani, ja mietin olenko tarpeeksi sosiaalinen tutustuakseni uusiin ihmisiin. Suomessa minulla on monta lapsuudenystävää, eikä uusiin ihmisiin tutustuminen sen vuoksi ole ollut niin tärkeää.

Sveitsi on kuitenkin niin täynnä maahanmuuttajia, että täällä varmasti onnistuu tutustumaan vähintään muihin ulkomaalaisiin jos vain omaa aktiivisuutta löytyy. Halusimme alunperin kansainvälisen ystäväpiirin, koska olemme kiinnostuneita eri kulttuureista ja ihmisistä eri puolilla maailmaa. On ollut mielenkiintoista tutustua näihin uusiin ihmisiin ja kuulla heidän kotimaistaan. Tämä onkin yksi ulkomaille muuttamisen rikkauksia, ja toivon ja uskon että nämä ystävyyssuhteet kestävät vaikka muuttaisimme joskus pois Sveitsistä.

Suomessa olevia lapsuudenystäviä ei korvaa mikään, se on selvää. Täällä ystävyyssuhteet ovatkin hieman erilaisia, ja linkittyvät paljon useammin harrastuksiin ja matkustamiseen kuin Suomessa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti