sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Terveelliset elämäntavat

Ne ketkä minut tuntevat tietävät että n.k. terveelliset elämäntavat ovat oleellinen osa elämääni, ainakin ajoittain. Aloitan säännöllisin väliajoin terveelliset elämäntavat, joka voi ajankohdasta riippuen tarkoittaa monta eri asiaa. Olen nyt jälleen panostanut enemmän terveelliseen elämään, niin kuin sen tällä hetkellä näen. Päämääränä on ennen kaikkea energisempi olo, hyvin nukututut yöt, paremmin kulkevat treenit ja hyvä olo. Haluaisin myös pudottaa pari kiloa ennen kesäkauden alkua.

Tällä kertaa terveelliset elämäntavat koostuvat näistä seikoista:

1) Enemmän unta. Olen aina ollut hyvä nukkuja, mutta nyt panostan siihen että menen ajoissa nukkumaan jotta voin herätä aamuisin ilman herätyskelloa. Näin tiedän että kehoni saa sen levon jota se tarvitsee. Liikunnan lisääntyessä tiedän että myös unentarve lisääntyy. Menen nukkumaan klo 21-22 välillä ja herään klo 5-6 aamulla. Pidän rauhallisista aamuista jolloin minulla on ylimääräistä aikaa ottaa vaikka kylpy jos niin haluan. Menen myös usein aamutreeneihin, joka alkaa klo 6:30, ja ehdin ennen sitä jo syödä hyvän aamupalankin.

2) Ruokavalio. Ruokavalio on kaikkein tärkein palikka tässä kokonaisuudessa. Olet mitä syöt ei ole turha sanonta. Päivittäiset ruokani ovat aika pitkälti tätä mallia:

- Aamupala: chiasiemenpuuro tehtynä manteli- tai kookosmaitoon. Päälle marjoja ja kookoshiutaleita. Juomaksi vihreää teetä

- Välipala: Smoothie johon laitan banaania, mangoa, marjoja, hamppuproteiinia ja taateleita. Tämä vaihtelee sen mukaan mitä jääkaapista sattuu löytymään

- Lounas: Vihanneksia ja kalaa

- Välipala: Sekoitus erilaisia pähkinöitä

- Illallinen: Vihanneksia ja kalaa, tai salaatti. Hummusta ja vihanneksia.

Ruokavalioni on aika rajoitettu, mutta toimii hyvin minulla. Välipaloilla yritän pitää energiatasot korkealla koko päivän ajan jotta nälkä ei pääsisi yllättämään. Yritän myös huolehtia kunnollisesta proteiinin saannista syömällä kikherneitä, linssejä ja papuja. Lihan syönnin olen lopettanut lähes kokonaan jo vuosi sitten, ruokavalioni on vegaaninen kalaa lukuunottamatta.

En juo juurikaan alkoholia, tai jos juon niin se rajoittuu muutamaan lasilliseen viiniä. Alkoholi häiritsee yöunta ja aamuliikuntaa, mutta ihan kuivin suin en kuitenkaan ole valmis elämään.

3) Liikunta. Liikunta tuo iloa ja energiaa elämään. Silloin kun tuntuu siltä että mikään ei innosta ja muutenkin on huono päivä, lähden lenkille. Lenkin jälkeen asiat ovat aina hieman paremmin eikä kaikki tunnu enää niin mahdottomalta. Olen lenkkeillyt myös työmatkoilla ja se on auttanut jaksamaan pitkillä lennoilla ja kokouksissa. Urheilen joka päivä jos keho antaa myöten, mutta kuuntelen myös itseäni. Jos lihakset ovat liian väsyneitä jään mielummin kotiin kuin rasitan kehoani liikaa. Käyn funktionaalisissa harjoituksissa, vähän niin kuin cross-fit, 2-3 kertaa viikossa. Lisäksi lenkkeilen pari kertaa viikossa, harrastan joogaa youtuben:n avulla kotona sekä kiipeilen ja laskettelen. Jos en mitään muuta jaksa tehdä niin yritän ainakin venytellä joka päivä.

4) Lepo. Yritän pitää huolta siitä että saan tarpeeksi lepoa enkä stressaantuisi töistä. Tänä viikonloppuna en avaa meilejä vaikka tiedän että töitä olisi paljon. Otan usein lämpimän suolakylvyn helliäkseni ihoa ja lihaksia ja rauhoittaakseni mieltä. Sytytän kynttilöitä ja katson hömppää netflixistä tai luen kirjaa. Meditoin kun löydän sille aikaa. Ei saa vaatia itseltään liikaa. Siitä on hyvä muistuttaa itseään säännöllisesti.

Terveellistä viikon alkua kaikille!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti