lauantai 7. marraskuuta 2015

Kürbis - eli kurpitsa



Sveitsissä sesonkiruokailu on paljon näkyvämpää ja suositumpaa kuin Suomessa. Keväällä ja varsinkin kesällä kaupat pursuavat hedelmiä ja vihanneksia. En tahdo päästä hevi-osastolta pois ollenkaan kun kaikki eriväriset tuoreet tuotteet houkuttelevat niin paljon.

Toista se on nyt syksyllä. Hedelmäosastolta löytyy lähinnä omenaa ja banaania, ehkä jokunen myöhäinen viinirypäle vielä, jota on  varsinaisen sadonkorjuun jäljiltä saatavilla. Ja tietenkin joitain kauempaa tuotuja ananaksia ja mangoja. Pääosin hedelmäosasto on kuitenkin varjo vain siitä mitä se oli vielä pari kuukautta sitten.

Myös vihannesosaston valikoima on huomattavasti yksitoikkoisempi. Noin kuukausi sitten alkanut kurpitsakausi on vielä voimissaan, ja erilaisia kurpitsalajikkeita on enemmän kuin olen koskaan aikaisemmin nähnyt. Olen nyt itsekin rohkaissut mieleni ja ostanut paria erilaista kurpitsaa. Niistä on tullut tehtyä kurpitsakeittoa sekä intialaista kurpitsamuhennosta kikherneillä höystettynä. Molemmat ruoat olivat todella herkullisia. Intialaisen ruoan kruunasi vielä papadum leivät, jotka ovat täysin riisi- ja linssijauhoista tehtyjä.

Olen myös kauan suunnitellut siemennäkkileivän tekoa. Nyt sain vihdoinkin niitäkin leivottua. Todella helppoa ja nopeaa ja niin hyvää että menee karkin tai muun herkuttelun sijasta helposti. Käytin jauhoina maissijauhoja ja siemeninä pääasiassa auringonkukka- ja seesamsiemeniä, mutta näihinhän voi laittaa ihan mitä tahansa siemeniä kaapista sattuu löytymään.

Tänään avataan fondue-kausi ystävien kanssa. Siitä se talviruokailu sitten alkaakin, joka on siis pääasiassa juustoa sen eri muodoissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti