maanantai 1. kesäkuuta 2015

Työpaikan löytäminen Sveitsistä

Lauantaina meillä oli syytä juhlaan-Isto sai pysyvän työpaikan Sveitsistä ja vieläpä sellaisen joka mahdollistaa meidän asumisen Bernissä. Saimme vieraaksi muutaman ystävän kielikoulusta ja grillasimme vartaita meidän parvekkeella yömyöhään. Tätä päivää oli odotettu, sillä se varmisti sen että voisimme jäädä Sveitsiin pidemmäksi aikaa.

Mutta miten työpaikan sitten löytää Sveitsistä? Minulla kävi tuuri, koska yritys jossa olen töissä otti suoraan yhteyttä minuun Suomessa ollessani ja pyysi töihin. Kävin haastatteluissa Hollannissa ja Sveitsissä ja lisäksi minulla oli puhelinhaastatteluja jenkkikollegoiden kanssa. Prosessi oli pitkä, mutta en voi sanoa että olisin joutunut tekemään sen eteen paljon töitä. 

Pohtiessamme kannattaako Sveitsiin muuttaa yksi suuri kysymys oli tietenkin kuinka helposti työpaikka lohkeaisi Sveitsistä myös toiselle osapuolelle. Meillä oli molemmilla hyvät työpaikat Suomessa, emmekä halunneet ottaa riskiä ettei työpaikkaa uudesta maasta löytyisikään. Tein hiukan taustatutkimusta, ja paperilla työllistyminen Sveitsissä näyttäi olevan todella helppoa. Työttömyysprosentti pyörii 3 % luokassa ja Sveitsin talous on hyvällä mallillla. Lääketeollisuus ja life science ovat yksi suurimpia työllistäjiä Sveitsissä ja nämä sattuvat olemaan juuri meidän alaa. Olin siis todella optimistinen työpaikan löytämisen suhteen ja päätimme myös sen vuoksi ottaa riskin ja lähteä Sveitsiin.

Työpaikat Sveitsissä menevät suurilta osin rekrytointiyritysten kautta, ja eri aloihin erikoistuneita headhuntereita onkin todella paljon. Työnhaku kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä mahdollisimman moneen oman alan headhunteriin ja ylläpitämään yhteyttä rekrytoijiin säännöllisesti jotta hyvä yhteys säilyy.

Netissä suositellaan työnhakuun mm. paikallislehtiä sekä nettiä. Oman kokemuksemme mukaan lehdistä ei kuitenkaan enää tänä päivänä löydy työpaikkoja. En usko että näin yhtäkään työpaikkaa lehdessä, mutta tosin en niitä kovin paljoa seurannutkaan.

Suhteet ovat avain työpaikan löytämiseen melkein missä vain. Uuteen maahan tultaessa tämä voi olla ongelma, luonnollisesti verkosto ei ole aivan niin hyvä kuin Suomessa. Jos jotain yhteyksiä sattuu olemaan, niihin kannattaa aina olla yhteydessä työnhakuun lähtiessä.

Ueat työpaikat ilmoittavat paikoistaan pelkästään omilla nettisivuillaan, joten tuttujen yritysten avoimien paikkojen selaaminen kannattaa luonnollisesti. Lisäksi kannattaa päivittää LinkedIn ja etsiä sekä työpaikkoja että yhteyksiä sieltä. Avoimia työpaikkoja Sveitsistä voi myös etsiä Monsterin sivuilta ja jobs.ch sivuilta.

Ahkerasti työtä etsivä löytää mitä todennäköisimmin paikan Sveitsistä. Tärkeintä on pitää itsensä aktiivisena työnhaun aikana käymällä esimerkiksi kielikoulussa. Intensiivikurssilla käydään joka päivä oppimassa paikallista kieltä, ja B2 sertifikaatti on täällä mittari hyvän saksankielen taidosta. Moni suorittaa kyseisen sertifikaatin osoittaakseen työnhaussa omaavansa hyvät saksankielen perusteet.

Työhakemus ja CV ovat yleensä hienosti koottuja Sveitsissä, ja niihin kannattaa ehdottomasti panostaa. Usein mukaan laitetaan referenssit ja joskus myös koulutodistukset. Haastattelutilanteessa kannattaa aina olla innokas työpaikasta ja antaa ahkeran kuvan itsestään. Sveitsiläiset kun pitävät ahkeruutta hyvänä ja yleensä töitä on paljon joten ahkerille työntekijöille on tarvetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti