keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Mont Blancin juurella - Courmayeur







Tämän vuoden Italian puoleinen laskettelureissu suuntautui Courmayeuriin. Italia on minun suosikkimaa lasketteluun; sieltä löytyy hyvien rinteiden lisäksi todella kivoja kyliä, edullista shoppailua, vielä edullisempaa ja maukasta ruokaa sekä yleensä aurinkoiset rinteet. Italiaan ajaa meiltä kolmessa tunnissa, mikä myös tekee Italiassa matkustamisesta helppoa.

Courmayeurissa emme olleet käyneet aikaisemmin, mutta olin toki kuullut tästä paikasta jo lapsena. Moni Chamonix:ssa kävijä tekee päiväreissun myös Italian puolelle Courmayeuriin. Toki välissä on Mont Blancin tunneli joka kustantaa meno-paluulippuna noin 50 €.

Ensimmäinen laskupäivä oli erittäin luminen ja osittain myös sumuinen. Alussa näkyvyys oli erittäin huono, mutta onneksi keli parani iltapäivällä ja saimme nauttia tuoreesta lumesta rinteissä. Puuterilumessa pelleily on ehdottomasti hauskinta laskettelussa. Pysymme yleensä ihan rinteissä näissäkin olosuhteissa, tai sitten suoraan rinteiden vieressä. Tämä oli ensimmäinen kunnon talvinen laskupäivä tänä vuonna. Tuhdista italialaistyylisestä kaakaosta sai hyvin lisäenergiaa.







Illalla tutustuimme Courmayeurin kaupunkiin, joka osoittautui paljon suuremmaksi kuin mitä olin alun perin kuvitellut. Olimme vuokranneet airbnb huoneiston "linnasta", joka sijaitsi suoraan kävelykadulla. Siitä oli helppo lähteä kiertelemään lukuisissa kaupoissa, baareissa ja ravintoloissa. Kylässä ei ollut varsinaista supermarketia, vaan ostimme ruokatarvikkeemme pienistä kaupoista; juustot juustokaupasta, leivät leipomosta jne. Alennusmyynnit eivät olleet täällä vielä alkaneet, joten ainoa vaateostos oli uudet lasketteluhanskat. Löysimme täältä myös hyviä ravintoloita, joista suosikki oli Ristorante Le Vieux Pommier. 











Seuraavana päivänä olosuhteet olivat niin hyvät kuin mitä alpeilla voi olla. Rinteet olivat täynnä lunta ja aurinko paistoi. Saimme nauttia vuoristomaisemista joita emme olleet nähneet edellisenä päivänä ollenkaan. Hissijonoja pääsi kertymään jonkun verran, sillä usealla hissillä oli teknisiä ongelmia. Jotenkin tuntuu että nämä hissiongelmat ovat aika yleisiä Ranskassa ja Italiassa, mutta Sveitsissä niihin ei törmää juuri koskaan.

Courmayeurissa oli viikolla kuollut kolme ihmistä lumivyöryissä. Sieltä täältä kuului räjähdyksiä, kun lumimassaa räjäyteltiin lumivyöryjen estämiseksi. Paukahdukset kaikuivat vuorilta ja kuulosti siltä kun ukkosrintama olisi lähestymässä. Näimme pienen lumivyöryn kauempana, mutta mitään sen vakavampaa ei tänä viikonloppuna sattunut Courmayeurissa. Läheisessä Tignesin keskuksessa vyöry tuli suoraan merkattuun rinteeseen, mutta onneksi henkilövahingoilta vältyttiin.

Illalla kävimme Iston kanssa keskustassa sijaitsevan Royal Hotel & Spa hotellin spa-osastolla. Saimme nauttia erilaisista saunoista (jopa puulämmitteisestä suomalaistyylisestä saunasta!) sekä lämmitetystä ulkoaltaasta ihan kahdestaan. Tällaiset spa-elämykset ovat ihan parhaita, joissa ei tarvitse tungeksia muiden ihmisten seassa, vaan saa aidosti rentoutua. Lihakset olivat aivan poikki syvässä lumessa laskemisesta, mutta saunan jälkeen oli todella rento ja hyvä olo.

Courmayeurin laskualue oli sopiva pidennettyä viikonloppua varten, mutta voi käydä pieneksi jos täällä viettäisi koko viikon. Lähettyvillä sijaitsevat toki La Thuile, Pila, Cervinia sekä Chamonix, mikäli Courmayeur on jo nähty.

Maanantaina lähdimme aamusta ajamaan kohti Berniä sääolosuhteiden ollessa huonot. Oikein onnistunut viikonloppu ystävien kanssa jälleen takana. Siitä saa puhtia uuteen työviikkoon. Ja ensi viikolla onkin sitten jo lomaviikko Itävallassa!

Courmayeur - Plussat ja Miinukset

+ Ihastuttava alppikylä ostosmahdollisuuksilla ja mukavilla ravintoloilla
+ Kävelymatka keskustasta hissiasemalle
+ Upeat maisemat, maisemahissillä Mont Blancin yli Chamonix:n
+ Paljon rinneravintoloita joissa hyvää ruokaa
+ Hyviä spa-vaihtoehtoja, 10 km:n päässä sijaitsee terminen kylpy

- Hissikapasiteetti voisi olla parempi
- Jonkun verran vanhoja tuolihissejä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti