sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Ensimmäinen Fassnacht kokemus





Tänä viikonloppuna vietettiin Bernin Fassnachtia, tai Fastnacht niin kuin Saksassa sanottaisiin. Fastnachtia vietetään etelä-Saksan, Ranskan Alsacen, länsi-Itävallan ja Sveitsin saksankielisellä alueella. Perinteellä on pitkä historia, sillä sitä on vietetty jo 1400-luvulta lähtien. Fastnachtin karnevaaleista alkaa 40 päiväinen paasto. 1500-luvulla karnevaalit kiellettiin Bernissä, ja monen vuoden ajan myös berniläiset matkustivat Luzerniin ja Baseliin viettämään karnevaaleja. 1970-luvulla Fastnacht haluttiin tuoda takaisin Berniin, ja siitä lähtien Bernissä on saatu viettää omaa juhlaa. Nykyisin Bernin Fastnacht on maan kolmanneksi suurin karnevaali.

Fastnachtia juhlitaan Bernissä kolme päivää torstaista lauantaihin. Juhlijat pukeutuvat erilaisiin naamiaisasuihin, tänä vuonna nähtiin mm. astronautti, robootti, pelihahmo, rakennusmies ym. ym. Niin kuin työkaverini sanoi, kyllä Fastnachtiin voi osallistua ilman asuakin, mutta se ei ole sama asia.

Tänä viikonloppuna ystäväni Tuija saapui Berniin ensimmäistä kertaa, joten olihan se pakko lähteä katsomaan tätä perinnettä kaupungille. Meillä ei ollut tällä kertaa naamiaisasuja päällä, koska emme oikein tienneet mistä tässä oli kyse. Alkuillasta paikalla oli varmaan turisteja vielä sen verran että emme erottuneet joukosta, mutta loppuillasta olimme varmaan ainoat ilman asuja. Ensi vuonna sitten uudestaan asujen kanssa!

Kaupunki oli täynnä orkestereita, en tiedä miten tällaisesta pienestä kaupungista voikaan löytyä niin paljon musiikin harrastajia. Valehtelematta näin varmaan 20 orkesteria ja lisäksi vanhaan kaupunkiin oli tuotu kymmenittäin juoma- ja ruokatelttoja. Joimme sopivasti glühweinia jotta pysyisimme lämpimänä ulkona ja ihmettelimme menoa koko illan.

Hauska perinne ja etenkin hauska nähdä kuinka paljon osallistujia karnevaalilla oli. Liikkeellä oli koko kaupunki, lapsista vanhuksiin. Asuihin panostetaan kunnolla ja usein kaveriporukalla voi olla samat asut tai samaan teemaan sopivat asut. Vaikka juhlatunnelma oli korkealla varsinaista kännäilymeininkiä ei kuitenkaan ollut.

3 kommenttia:

  1. Hei,

    Vietin nyt myös ensimmäistä Fassnacht:ia ja Suomalaiselle riitti kyllä ihmeteltävää. Mietin myös mistä kaikki soittajat on haalittu kasaan, mutta ilmeisesti ovat paikallisia :) Kommentoinkin sinulle jo aikaisemmin, että olen tulossa vaihtoon tänne Berniin ja haeskelen asuntoa. Asunto on löydetty ja täällä olen ehtinyt olemaan jo kolmisen viikkoa. Olen katsellut blogistasi vinkkejä mitä kannattaisi tehdä ja minne mennä :) Olisi mukavaa tavata jos sinulla on aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kuulla että asunto on löytynyt ja että olet päässyt muuttamaan Berniin! Ja tottakai ilo kuulla että blogista voisi kenties olla jotain apua, se on nimenomaan ollut yksi tämän blogin tarkoituksista :) Olisi todella mukava tavata, oletko liittynyt Bernin naiset fb-ryhmään?

      Poista
  2. Hei
    Laittaisitko minulle vielä linkin ryhmään? En jostain syystä löydä tietäni sinne :)

    VastaaPoista