tiistai 29. joulukuuta 2015

Joulu Suomessa ja Sveitsissä



Meidän perheen jouluun kuuluvat samat asiat kuin varmaan moneen muuhunkin suomalaiseen perheeseen. Katsomme telkkarista Lumiukon, syömme riisipuuroa, käymme saunassa, valmistamme yhdessä jouluruuat ja jaamme lahjat. Olemme muutamina jouluina viettäneet joulua isommassa porukassa, vähän laajennetun suvun kanssa. Olen itse pitänyt kovasti tästä, sillä onhan joulu yhdessäolon aikaa, ja jaettu vastuu jouluruuista tarkoittaa vähempää stressiä isäntäväelle. Mielessä on myös edelleen ne joulut kun olin pieni ja olimme isoäitini luona koko suvun kanssa. Pitkä pöytä oli täynnä jouluherkkuja ja tunnelma oli juhlallinen.

Meidän joulupöytään kuuluvat perinteiset suomalaiset jouluruuat: ensin tarjoillaan kalaa eri muodoissa, suurinta herkkuamme ovat lohirullat tuorejuustotäytteellä. Erikoisuuksia ovat maksamakkara, juustot, mädit sekä itse tehdyt karjalanpiirakat. Tämän jälkeen tarjoillaan pääruoka, eli laatikot sekä kinkku ja muu liha. Tänä vuonna meillä oli lammasrosvopaistia.

Uutena ohjelmana meidän joulussa oli tänä vuonna joulupukki. Joulupukki tulee perinteisesti ruokien jälkeen ja tuo lahjat Korvatunturilta. Joulupukki ehtii yhdessä illassa kiertää porovaljakollaan koko maailman lapsiperheet.

Sveitsissä joulun vietto alkaa jo ensimmäisen adventin aikoihin, jolloin lukuisat joulumarkkinat avataan. Joulupukki, eli Sveitsissä Samichlaus, tulee käymään 6.12 Schmutzlin kera. Schmutzli on muuten samannäköinen kuin joulupukki, mutta sillä on tummat vaatteet ja tummaksi maalatut kasvot. Jos lapset eivät ole olleet kiltisti, pelkästään Schmutzli tulee. Olit sitten kuinka kiltti tahansa, joka tapauksessa sekä joulupukki (kiltti) ja Schmutzli (paha) tulevat metsästä aasin kanssa. He tuovat mukanansa lahjoja ja herkkuja.

Jouluaatto on työpäivä Sveitsissä, vaikkakin jouluaattona myös koristellaan joulukuusi, syödään juhla-ateria ja käydään kirkossa. Tämä on mahdollista koska jouluateria ei ole niin suuri ja erikoinen kuin Suomessa (ja varmasti osittain myös siksi että naiset ovat usein kotirouvia). Sveitsissä ei ole yhtä ainoaa perinteistä jouluruokaa, vaan perheissä syödään usein omia lempiruokia. Yksi suosituimmista jouluruuista on lihafondue, mutta usein syödään myös perinteisempää joulukinkkua.

Jouluna joululahjat tuo Christkind (Jeesus lapsi), mutta ne on usein vain jätetty oven eteen tai kuusen alle. Joululahjat avataan vasta joulupäivänä. Kaiken kaikkiaan joulunaika ei tunnu yhtä kaupalliselta Sveitsissä kuin mihin Suomessa oli tottunut. Molemmissa perinteisissä jouluissa on mielestäni omat hyvät puolensa.

Seuraaavaksi tutustutaankin jo sveitsiläiseen uudenvuoden viettoon.

Kuva: www.newlyswissed.com




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti