sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Suomilomaa odotellessa








Kesäloma lähestyy minullakin pikku hiljaa, enää puolitoista viikkoa töitä ja sitten Finnairin sinivalkoisilla siivillä kohti Suomen suvea.

Olen miettinyt mitä kesä-Suomesta kaipaan ja mitä ikävöin. Näissä kohdissa en pysty samaistumaan muihin kirjoituksiin joita olen lukenut ulkosuomalaisten koti-ikävästä. Moni kaipaa niitä perinteisiä asioita: ruisleipää, salmiakkia, saunaa, irtokarkkeja jne. Itse kaipaan enemmän niitä hetkiä joita vain Suomessa voi kokea:

- Aamuvarhain mökkimetsässä sieniä ja marjoja poimimassa. Muut vielä nukkuvat tai juovat aamukahvia mökissä. Hiljainen metsä, vain tuulen ja lintujen äänet seurana. Mökille palatessa kahvit kuistilla, ämpärit täynnä sieniä ja marjoja.

- Puusaunan tuoksu, palavan puun ritinä, kovien löylyjen jälkeen pulahdus kirkkaaseen järveen, olut terassilla. Vesilintuja bongataan, eläinten elämää seurataan omalta terassilta. Tämä toistetaan ainakin kymmenen kertaa.

- Tammisaaren tori ja pikkukaupat. Kesäkaupungin syke, savustetun kalan tuoksu. Alennusmyyntejä kiertäen.

- Mansikan poimintaa suurilla itsepoimintapelloilla

- Pyöräretket pitkin Espoon rantaraittia, merituuli kasvoilla, välillä pysähdellen jäätelölle tai siiderille.

- Mökkiviikonloput ystävien kanssa, rupattelua ja nauramista läpi yön.

- Meri, järvi, veneretket ja meriterassit.

- Junttimeininki mökillä, pukeutuminen vanhoihin ryysyihin. Lautapeli-illat.

Nämä asiat liittyvät hyvin vahvasti mökkeilyyn, perheeseen ja ystäviin. Vaikka meillä olisi kesämökki Sveitsissä, ei näitä asioita voisi tänne siirtää. Ne kuuluvat Suomeen, ja ne voi kokea vain Suomessa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti