keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Kokemuksia viikon kestäneestä mehupaastosta

Minulla ja mehupaastolla on historiaa myös ennen tätä kokeilua. Edellisen kerran kokeilin mehupaastoa noin viisi vuotta sitten. Ostin kaapit täyteen vihanneksia ja hedelmiä sekä tietty mehustimen. Pystyin paastoamaan yhden päivän, jonka jälkeen jouduin lopettamaan erittäin kovan päänsäryn, pahoinvoinnin ja unettomuuden vuoksi. On siis itsestään selvää että minun ennakko-odotukset mehupaastoa kohtaan eivät olleet kovin korkealla.

Olin vuosien mittaan unohtanut mehupaaston, kunnes kampaajani alkoi puhumaan siitä. Kaikki parhaimmat ideat syntyvät kampaajan tuolissa, eikö se niin ole. Joka tapauksessa hän oli katsonut muutaman mehupaastosta kertovan dokumentin ja oli ajatellut kokeilla sitä päästäkseen irti sokerikoukusta. Katsoin kotiin päästyäni itsekin muutamat mehupaastodokkarit, ja innostuin ideasta niin paljon että päätin kokeilla paastoa uudestaan.

Valitsin kalenterista pääsiäisviikon, koska silloin olisi mahdollisimman vähän työpäiviä jos energiatasot olisivat matalalla. Tällä viikolla minulla ei myöskään olisi yhtään työmatkaa. Mehupaasto on tietenkin vaikea toteuttaa jos on matkoilla. Ennakkovalmisteluihin kuului oikean ajankohdan valitsemisen lisäksi valmistautuminen terveellisellä ruokavaliolla muutamaa viikkoa etukäteen. Tämä kannattaa tehdä huolella, ettei elimistö joudu shokkitilaan kun pullat yhtäkkiä korvataankin pelkällä mehulla. Söin lähinnä vihanneksia, hedelmiä, pähkinöitä ja kalaa joitakin poikkeuksia (suklaapatukoita!) lukuunottamatta.

Varasin valmiiksi jääkaappiin kaikenlaisia vihanneksia ja hedelmiä. Viikon aikana valikoimaan kuuluivat ainakin seuraavat raaka-aineet:

Hedelmät: ananas, appelsiini, päärynä, omena, mango, eri melonit, granaattiomena, greippi, kiivi, papaija, sitruuna, lime, viinirypäle

Vihannekset: kesäkurpitsa, parsakaali, selleri, munakoiso, kurkku, fenkoli, purjo, pinaatti, salaatti, paprika, tomaatti, porkkana, punakaali

Marjat: mansikka, vadelma, mustikka

Mausteet: suola, inkivääri

Mausteisiin olisin mielelläni lisännyt erilaiset yrtit ja chilin, mutta ne aina unohtuivat kaupassa käydessä.

Päädyin juomaan 7 mehua päivässä, joka oli minulle sopiva määrä pitämään nälän poissa. Yksi annos oli n. 1.5 isoa lasillista, eli aimo annos energiaa. Luin jostain että on hyvä ottaa mehu aina kun näläntunne tulee, ja noudatinkin tätä ohjetta melko hyvin. Poikkeus olivat yöt, jolloin nälkä toisinaan vaivasi, mutten kuitenkaan noussut ylös tekemään mehua. Lisäksi join paljon vettä, myös kivennäisvettä, sekä yrttiteetä ja vihreää teetä.

Pidin päiväkirjaa tuntemuksista eri päivinä, ja tässä muutama kohokohta:

1. päivä: Vessassa ravaamista koko päivä kun nesteet lähtivät liikkeelle. Nälkä vaivannut ajoittain. Välillä kylmä hiki, mutta vain hetkellisesti. Ajoittain todella hyvä olo

2. päivä: Päivä meni hyvin kiireisestä ohjelmasta huolimatta. Olo kevyt jo yhden päivän jälkeen. Vessassa juoksu rauhoittui ensimmäisen päivän jälkeen. Sain kommentin töissä että naamassa on terve hehku!

3. päivä: Heräilyä yön aikana useasti, ei vaan nukuttanut. Olo jatkunut hyvänä.

4. päivä: Heikko olo aamulla, pientä päänsärkyä. Päivällä huimausta muutamaan otteeseen, mutta muuten energinen olo. Kävelyä n. 4 km, otti koville ja energiantarve lisääntyi selkeästi. Illalla vielä joogaa, mikä teki todella hyvää.

5. päivä: Jälleen pirteä yöllä, olisin voinut nousta ylös klo 3. Tuntuu kuin vatsassa olisi suuri ammottava aukko. Ei nälkää eikä heikotusta. Keho alkaa tottumaan paastoon.

6. päivä: Yöllä jopa todella täysinäinen olo, myös aamulla pirteä, vahva olo. Laskettelemassa, joka otti jaloissa koville.

7. päivä: Olo todella kevyt.

Koko viikon ajan suurin elämää haittaava oire oli kylmyys. Palelutti niin paljon että sain nukkua kahden peiton kanssa ensimmäiset yöt. Otin kuuman kylvyn joka ilta jotta sain itseni lämpimäksi. Olen muutenkin kylmyydestä kärsivä, ja kylmät mehut ainoana ruokana varmistivat jatkuvan palelemisen.

Menetin painoa yhteensä 2.6 kg paaston aikana ja toiset 0.5 kg paaston jälkimainingeissa. Laihtuminen ei ollut tämän paaston tarkoitus, mutta olin ajatellut että mielellään saisi 2-3 kg lähteä. Viikko paaston jälkeen paino on edelleen pysynyt samana.

Paaston aikana en juuri treenanannut kävelyä, joogaa ja laskettelua lukuunottamatta. Aloitin treenamisen uudestaan päivää sen jälkeen kun paasto oli loppunut, ja treeni kulki todella hyvin, paremmin kuin ennen.

Paaston jälkeen totuttelin kehoa jälleen tavalliseen ruokaan syöden ainoastaan hedelmiä, vihanneksia, marjoja, chiasiemeniä ja mantelimaitoa muutaman päivän ajan. Tämän jälkeen olen pikkuhiljaa lisännyt kalaa, linssejä ja pähkinöitä. Ruoansulatusongelmia ei ole ollut paaston aikana tai sen jälkeen, eikä vatsalla tuntunut olevan ongelmia totuttauta tavalliseen ruokaan uudestaan.

Kaiken kaikkiaan kokemus oli erittäin positiivinen. Voin hyvin koko paaston ajan, iho on hyvässä kunnossa ja energiatasot ovat korkealla. Mehustaminen vie paljon aikaa, äitini sanoikin että tämä paastoaminen on kokopäivä homma. Niin se vähän onkin kun mehut pitää tehdä, mehustin pitää pestä ja sitten mehu pitäisi nauttia hiljalleen. Välissä menee n. 1.5 tuntia ja sitten on jälleen mehustamisen aika. Jos siis suunnittelet mehupaastoa niin varmista että sinulla on siihen riittävästi aikaa. Työpäivinä tein aamuisin kaikki päivän mehut valmiiksi mukaan. Siihen projektiin voi varata aikaa n. tunnin verran.

Suunnittelen seuraavaa mehupaastoa syksyksi, tästä tulee varmasti säännöllinen tapa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti